Fafaragók népesítették be a 800 éves kistelepülést

A táborban
A táborban - © Fotó: Magánarchívum
Zsáka – Zsáka írott történetéből kiderül, 800 éves lehet a település.

A kerek évforduló alkalmából a helyi önkormányzat meghívására, Csicsói Nagy Géza irányításával nemzetközi fafaragó alkotótábor kezdte meg munkáját.

A 13 fős csapat 10 éve dolgozik együtt. A kárpátaljai, felvidéki, erdélyi és az anyaországi magyar népművészek a szlovénokkal együtt minden évben a történelmi Magyarország más-más helyszínén népszerűsítik a művészi értéket képviselő fafaragást. Együtt dolgozik és alkot tanár, lakatos, festő, a Népművész Szövetség elnöke és a Magyar Kultúra Lovagja cím tulajdonosa. Az elmúlt évben Zsáka testvértelepülésén, a romániai Hegyközpályiban vendégeskedtek, ahol az ­államalapítás korát reprezentáló, 10 alkotást magába foglaló szoborparkot készítettek.

Már hagyomány

Zsákán több évtizedes hagyománya van a nyári művészeti alkotótáboroknak. Évtizedek óta nemzetközileg is elismert festők és tanítványaik népesítették be a települést. Ez évben a fafaragó tábor megnyitása egybeesett a 94 évvel ezelőtti trianoni békediktátumról való megemlékezéssel. A tábor művészei a település idősebb és ifjabb lakói szeme láttára, és nem egyszer a vállalkozó kedvű gyerekek közreműködésével varázsolták elő a hatalmas farönkökből nemzetünk alapítóinak alakjait.

800 éves lehet a település, a kerek évforduló előtt is tisztelegnek | Fotó: Magánarchívum 800 éves a település, a kerek évforduló előtt tisztelegnek | Fotó: Magánarchívum ©

A falu szoborparkjába felállítják a honfoglaló hét vezér alakját, Szent István- és a Táltos faszobrot, valamint a vérszerződést szimbolizáló alkotást. A már korábban felállított Emese álma-kompozíció is felújításra kerül a művészek keze nyomán. A megújuló szoborpark elénk varázsolja a magyarság honfoglalás kori történelmét.

A nemzetközi alkotótábor mind alkotóit mind alkotásait tekintve méltóképpen bizonyítja és jelképezi a nemzeti összetartozást és a magyarság országhatárokon is átnyúló elválaszthatatlanságát.

HBN