Fából lemezszekrény

Ebben az évben több mint 17 000, a rendőrség által kiadott engedély és igazolvány veszti érvényét megyénkben – figyelmeztet a rendőrség portálunkhoz eljuttatott közleménye.

A megyei főkapitányság tájékoztatójában (elismerve, hogy „az állampolgároknak sem könnyű nyomon követni és betartani az olykor gyakran változó szabályokat”) jelzi, hogy tavaly november 1-gyel hatályba lépett a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló új törvény.

Flóbert: júniusig

A jogszabályváltozás a fegyvertartási engedéllyel rendelkezőket is érinti. Immár szigorúbb jogszabályi környezetben hódolhatnak szenvedélyüknek a sportvadászok, a sportlövők, dolgozhattak az erdészek, természetvédelmi őrök, hivatásos vadászok, vagy a személy- és vagyonőrök. Idén közel kétezer engedély érvényességi ideje jár le, megújításukat a lejárat előtt legalább 30 nappal kezdeményezni kell. A vadászfegyverrel rendelkezőknek a fából készített fegyverszekrényüket lemezre kell cserélniük.

Az úgynevezett flóbert tűzfegyverekre vonatkozó bejelentési kötelezettség végső határideje is június 30-án jár le. Aki ennek nem tesz eleget, elköveti a visszaélés lőfegyverrel bűntettet.

A személy- és vagyonvédelmi, továbbá a magánnyomozói tevékenység folytatására alkalmas, a 2005-ös törvény előtt kiadott igazolványok és engedélyek 2006. december 31-éig érvényesek. Ez megyénkben 13 176 magánszemélyt és 2 444 gazdálkodó szervezetet érint.

BAL