ÁFA-mentesek lehetnek a közcélú adományok

A kormány házszabálytól való eltéréssel, sürgős tárgyalásban javasolja eltörölni a közcélú adományok ÁFA-kötelezettségét – jelentette be a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára.

Balog Zoltán hozzátette, amennyiben az Országgyűlés négyötöde – vagyis ellenzéki támogatással – elfogadja a javaslatot, akkor azt már hétfőn átküldhetik aláírásra a köztársasági elnöknek, ami azután öt napon belül, vagyis még azon a héten hatályba léphet.

A kormány az árvízhelyzetre való tekintettel kezdeményezi ezt a rendkívüli törvénymódosítást.

Országszerte több mint 4 ezren nem térhettek még vissza otthonaikba. Borsodban 3344 a jelenleg is kitelepítettek száma – mondta pénteken a kormányszóvivő. Nagy Anna hozzátette: a kormányzat feladat a védekezést követően a helyreállítás megszervezése. A szóvivő emlékeztetett rá, hogy a kormány egy héttel ezelőtt közmunkaprogramot indított, amely 2 ezer embernek nyújt átmeneti munkalehetőséget.

A közmunkaprogramra, amely a tervek szerint július végéig tart, eddig 251 település jelentette be igényét – mondta pénteken a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. Czomba Sándor hozzátette: csaknem 2300 embert igényeltek a helyi önkormányzatok, ám a kormányzat biztosítja a keretszámon felüli igényeket is. A közmunkaprogram költségigénye – az eddig beérkezett kérelmek alapján – 261,6 millió forint. Az államtitkár szerint érdemi munkára van szükség a megelőzés területén, így gátak építésére van szükség. Czomba Sándor szerint ebbe be lehet azon álláskeresőket vonni, akik mostanáig az Út a munkához program keretében dolgoztak, ám valódi értékteremtő munkát nem végeztek.

– Független Hírügynökség  –