Földpiac: mindenki vár valamire

Ha a külföldiek földszerzési moratóriuma fennmarad, akkor a kis- és középbirtokok helyzete stabilizálódhat, hiszen lehetőségük lesz a földszerzésre. Ha viszont…

Hajdú-Bihar. Miközben az unió belső piacért felelős biztosa dönt majd arról, hogy Magyarországon 2011 után is fennmaradhat-e a külföldiekre vonatkozó földszerzési moratórium, Orbán Viktor még a választási kampányban kijelentette, hogy amíg ők lesznek kormányon, külföldi termőföldet nálunk biztosan nem szerezhet. Az ellentábor szerint a nyomott magyarországi földárak elsődleges oka éppen a fizetőképes kereslet mesterséges korlátozása.

A kicsik erősödnének

– Ha a külföldiek földszerzési moratóriuma fennmarad, akkor a kis- és középbirtokok helyzete stabilizálódhat, hiszen lehetőségük lesz a földszerzésre. Amennyiben viszont a tilalmat eltörlik, akkor elkezdődik a földtulajdon koncentrációja, mert a hazai piacon megjelennek a tőkeerős magyar és külföldi társasági befektetők – utalt a kétesélyes játszma várható kmeneteleire, illetve azok következményeire Popp József, az Agrárgazdasági Kutató Intézet főigazgató-helyettese. Szerinte bármi történjen is, a magánszemélyek földszerzését jogi eszközökkel megfelelően lehet szabályozni, ugyanakkor szerinte attól nem kell tartani, hogy emberek tömegesen azért vennék fel a magyar állampolgárságot, hogy termőföldet szerezhessenek. Szerinte a régi és az új tagországok közötti földárak a jövőben sem egyenlítődnek ki, így az osztrák és a magyar árak esetében sem lehet erre számítani. Közelítésre igen.

Várakozó állásponton

Megyénkben a leggyengébb és a legjobb földek ára között akár tízszeres különbég is lehet, a taksa hektáronként 200 ezer és kétmillió forint között mozog. Igaz, hogy ez utóbbiak leginkább csak Debrecen és Hajdúszoboszló környékén, illetve a kövér böszörményi határban fordulnak elő. A Napló információi szerint száz hajdú-bihari földtulajdonos közül 99 még jó pénzért sem válik meg a területétől, hiszen arra számít, hogy a tőkeerős befektetők érkeztével a kereslet is megélénkül, az pedig ugyehúzza magával az árakat. Nem tudni, hogy jól okoskodnak-e, akik így gondolkodnak, hiszen elemzők szerint igazán jó pénzt a jövőben is csak összefüggő nagy területkért lehet majd kapni. A moratórium esetleges feloldása után állítólag a 10-500 hektáros területeknél 1,5-2,5 millió forint körüli hektárankénti árak alakulhatnak ki, ugyanakkor a kicsi és az osztatlan közös tulajdonnál továbbra is legfeljebb néhány százezer forintokban beszélhetünk majd. Még egy év, és minden kiderül.