Seregi János világa

2020.05.14. 12:32

Mediterrán tájak és vízpartok varázsa: imád alkotni az amatőr festőművész

Esztergályosként és statisztaként is dolgozott.

Fotó: Vass Attila

Seregi János amatőr képzőművész a gyerekkorában kezdett rajzolni, festeni, és már akkor is főként tájképeket készített.

Bényi Árpád volt a tanára, akivel régi romokhoz, várakhoz és vízpartokra is kimentek, így azokról alkotta meg az első képeit nagy szeretettel. A mestere biztatta, hogy később se hagyja abba a festést, de ő egy időre mégis letette az ecsetet.

Díszletek és sztárok

Mint azt a Naplónak felidézte, ennek az az oka, hogy a 8. osztály után hiába jelentkezett kerámiafestőnek (Herendre, Hollóházára), valamint vésnöknek, mégis csak a harmadik megjelölt helyre, esztergályosnak vették fel. Ez akkor a kedvét szegte, elkeserítette, mivel nem csinálhatta azt, amit szeretett volna. Igaz, viszont megtanult műszaki rajzokat készíteni és értelmezni.

Végül Pestre került, ahol a Filmgyárban, majd a Madách Színházban dolgozott. A teátrumban díszletezett és statisztált, s nap mint nap neves színművészek társaságában mozgott. Játszott a Bohém­életben is, a sztárok közül pedig például Zenthe Ferenccel is ismerték egymást, aki épp a napokban lenne 100 éves. Az ottani légkör nagyon megragadta, és Debrecenbe visszakerülve is a Csokonai Színházban helyezkedett el hasonló munkakörökben.

Írás és programozás

– Jó 20 év elteltével, 2005-ben kezdtem el újra rajzolni-festeni a főnököm biztatására egy kollégiumban, ahol karbantartó voltam – mondta János. – Azóta megjártam többek között Ázsiát, Görögországot és a Dunántúlt is, de kisebb-nagyobb megszakításokkal folyamatosan alkotok, és száznál több művet készítettem.

Ecsete alól főként tájképek, csendéletek kerülnek ki, melyek közül sokat elajándékozott. Szereti a pusztát is, de a legszívesebben folyópartokat és mediterrán tájakat örökít meg. Kedvence az olaj, akril és a tempera, ugyanakkor a hagyományosabb vásznon és táblán kívül festett már nagy méretű falfelületre is.

Seregi János szerepelt már kiállításon is, mindemellett pedig szeret írogatni is, a gondolatait papírra vetni. Sőt autodidakta módon a HTML-programozást is megtanulta, s le is vizsgázott.

Az alkotómunkáról a Naplónak úgy fogalmazott, hogy imád ezzel foglalkozni, s ha egyszer beindul, akkor abba se tudja hagyni, amíg el nem készül a művével.

Vass Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában