Helyi közélet

2008.06.27. 07:00

Skorpiócsípés, vérhas, tályog, sebfertőzés

<p>Épségben hazatért burmai missziójából csütörtökön a Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoportja. 7-800 embert láttak el 7 nap alatt a Nargis ciklon sújtotta délkelet-ázsiai országban.</p>

Épségben hazatért burmai missziójából csütörtökön a Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoportja (DEKOM). A DEKOM nyolc tagja a Magyar Református Szeretetszolgálat képviselőjével kiegészülve 7-800 embert – felerészt gyerekeket – látott el 7 nap alatt a Nargis ciklon sújtotta délkelet-ázsiai országban, ahol mintegy 134 ezren meghaltak, másfél millióan pedig hajléktalanná váltak a május eleji természeti csapás következtében. – A betegek elsősorban elfertőződött sebekkel, tályogokkal, skorpiócsípésekkel és vérhas miatt fordultak hozzánk – tudta meg lapunk Késmárky András csapatvezetőtől, a DEKOM elnökétől, aki társaival egy ötezer menekültet befogadó sátortáborban gyógyított Laputta városának közelében.

A katasztrófa-övezetben tevékenykedő magyarokat a civilek bizalommal fogadták, míg a szigorúságukról hírhedt burmai hatóságok előzékenyen bántak velük. A debreceniek annyi gyógyszeradományt osztottak szét – csak a TEVA 5 millió forint értékűt küldött –, amiből fél éven keresztül biztosítható az orvosi alapellátás a területen.

RaL

  • Bemutatkozik a DEKOM
  • Debreceni orvosok Burmában
  • Gőzerővel dolgoznak Burmában a debreceniek
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában