Ezt remélik a kicsik

Debrecen – A foglalkoztatottak számára a kkv-k közel egyharmada tervez az idén fizetésemelést.

A hazai vállalkozások várakozásait mutató K&H kkv bizalmi index enyhe romlást mutat. A kkv-k leginkább a beszállítók és a hitelkamatok esetében számítanak a jelenleginél rosszabb helyzetre a következő egy évben, míg a közterhek és a munkaerő változását pozitívan értékelik.

Mivel van bajuk?

Folytatódott a vállalkozások hangulatának enyhe romlása, és újabb két ponttal csökkent a kkv bizalmi index. A hazai kkv-k következő egy évre vonatkozó várakozásait tükröző bizalmi index ezzel jelenleg -11 ponton áll. A vállalkozások gazdasági helyzetét meghatározó tényezők közül leginkább a beszállítókkal és a hitelkamatok változásával kapcsolatban pesszimisták a cégek, míg a közterhek és a munkaerő változására vonatkozóan pozitív várakozást fogalmaztak meg. „A vállalkozások máris reagáltak az NHP (Növekedési Hitelprogram) kivezetésére, hiszen két év stagnálás után most újra a vállalati hitelkamatok növekedésére számítanak a cégek. A megkérdezett döntéshozók csupán tizede feltételezi, hogy idén még csökkenhetnek a hitelkamatok, míg a szektor átlagosan 0,7 százalékos díjnövekedést valószínűsít” – részletezte az okokat Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője. Emellett a szállítói kapcsolatok megítélése is romlott, mivel a következő egy évben előre láthatóan rövidebb határidő áll majd a szállítói számlák teljesítésére. A vállalkozásokat érintő közterhek megítélése ezzel szemben az elmúlt években fokozatosan egyre kedvezőbb lett.

Így nő a fizetésük

Kedvező a foglalkoztatottak számára, hogy a kkv-k közel harmada tervez fizetésemelést, ami átlagosan 2,7 százalékos bérnövekedést jelent. Legjobban az ipari cégeknél dolgozók járnak, ők átlagosan 3,5 százalékos bérnövekedésre számíthatnak, míg a mezőgazdasági cégeknél 3,1 százalék, a kereskedelmi cégeknél pedig 2,7 százalék ez az arány. A legkisebb fizetésemelésre a szolgáltató cégek dolgozói számíthatnak, itt átlagosan 2,3 százalékos növekedést terveznek a cégek.

HBN