Ezt kívánnák a polgármesterek, ha leszállna eléjük egy jó tündér

Akt.:
A magyarhomorogiaknak jól jönne egy iskolabusz
A magyarhomorogiaknak jól jönne egy iskolabusz - © Illusztráció: ÉKN-archív
Hajdú-Bihar – Sok hajdú-bihari településen a munka fogalma valójában a közmunkával jelent egyet.

Tisztességes létfeltételeket biztosító munkahelyek kellenének, hiszen az 50 ezer forintos közmunkabérből nem lehet megélni. Márpedig sok kis faluban a munka a közmunkával jelent egyet – öntötte szavakba első kívánságát Barabás Károlyné, Magyarhomorog polgármestere.

A van is gond

Bár erre (mármint a piaci befektető megjelenésére) arrafelé vajmi kevés esély mutatkozik, örömteli gondokat is szóba hozott a települési vezető. Beszélt például arról, hogy a helyi iskola 196 nebulójából mintegy 120 gyereket már a környező kilenc településről járatnak a szüleik Magyarhomorogra, és éppen ehhez kapcsolódik a polgármester második kívánsága, egy iskolabusz is. „Egyre komolyabb logisztikai kihívást jelent ennyi iskolás utaztatása, ebben jelentene óriási segítséget a saját tulajdonú iskolajárat” – engedett betekintést megfontolásaikba a falu első embere, akinek a harmadik kívánsága egy minden igényt kielégítő tornaterem lenne.

Írják ki végre!

Polgáron Tóth József a mesebeli jó tündértől (akitől ugye hármat kívánhatna) csak az európai uniós pályázati kiírások megjelenését várja jobban, ezért aztán mindjárt ezt a kívánságát említette első helyen. „Gyorsuljon, egyszerűsödjön a pályáztatás folyamata és kizárólag szakmai szempontok alapján bíráltassanak el a pályázatok” – adott nyomatékot kérésének a polgármester. A második kívánsága az lenne, hogy az önkormányzati fenntartású intézmények az állami fenntartásúakkal azonos módon finanszíroztassanak, és a támogatási feltételeket is azonos módon alakítsák ki. Szerinte az lenne a helyes, ha nem a fenntartó személye, hanem az elvégzendő feladat volna az elsődleges szempont. Harmadik kívánságként az önkormányzati rendszerben néhány éve végrehajtott feladat-átrendezés újragondolását kérné a mesebeli tündértől. Szerinte ugyanis ahol ehhez adottak a feltételek, ott vissza kellene telepíteni bizonyos helyhatósági feladatokat az önkormányzatokhoz. – Az oktatás vagy a közszolgáltatások területén számos példát lehetne felhozni arra, hogy az az irányítási és működtetési rendszer a leghatékonyabb, amelyikben helyben dőlnek el a dolgok – tette hozzá.

Évtizedes probléma

Komádiban régi probléma az elvándorlás, ezért nem csoda, hogy a polgármester első kívánsága minél több új munkahely lenne. Tóth Ferenc szavai szerint az autópálya és a szakképzett munkaerő hiánya, valamint a nagyvárosoktól való távolságuk mind a befektetések ellenében hat, márpedig csak a foglalkoztatással lehetne elejét venni az elvándorlásnak. „Ha a fiatalokat sikerülne itthon tartani, akkor a szüleik se éreznék szükségét, hogy évek múltán utánuk menjenek” – utalt a helyi demográfiai jellemzőkre a városvezető, akinek a kívánságlistáján az egészség megőrzése is szerepel. – Azt kívánom, hogy a Svájci-Magyar Alap programja keretében a városunkban ingyenesen végzett népegészségügyi szűrővizsgálatok még hosszú évekig folytatódjanak, és ezeknek az emberek egészségi állapotán mérhető eredménye legyen – fogalmazott Tóth Ferenc, aki szerint az is kulcsfontosságú lenne, hogy az iskolájukból a gyerekek elvándorlása végre megálljon.

– Petneházi Attila –


Két lábbal áll a földön

Eszenyi Antal bedői polgármester (gazdálkodó ember lévén) is szeret két lábbal a földön járni, így aztán a három kívánsága is a realitásokhoz igazodik. „Mivel nálunk az összes közmunkást a falu kertészetében foglalkoztatjuk, a háromból két kívánságom ehhez igazodik. Minél előbb essen egy kiadós eső, a betakarítást követően pedig tisztességes árat kapjunk a terményért” – tette ki a képzeletbeli cipőt a virtuális ablakba a falu első embere, aki titkon azt reméli, hogy az orvosi rendelő felújítására beadott pályázatuk is eredményes lesz.
hirdetés