Ezrek keresték fel szombat este a Déri Múzeumot és környékét

Akt.:
Változatos szabadtéri programok várták a látogatókat a Múzeumok éjszakáján
Változatos szabadtéri programok várták a látogatókat a Múzeumok éjszakáján - © Fotó: Matey István
Debrecen – Változatos szabadtéri programok várták a látogatókat a Múzeumok éjszakáján, Debrecenben.

Miközben a Crocodile Rock a 10 éves csodadobossal, Wesser Patrikkal lent a téren nyomta a rockot, a Déri Múzeumban még tartott Lakatos-Balla Attila tárlatvezetése a Várad kincsei Debrecenben című tárlaton, és özönlött a nép a Munkácsy-terembe, ahol dr. Gaál Botond készült hasonlóra. A szombat este fél 10-kor történt eseményeket aznap másokkal és más időpontokkal is be lehetett volna helyettesíteni, ami jól tükrözi, mi a jelentősége a Múzeumok éjszakája programsorozatnak.

Nem csoda, ha a délutáni kissé langyosabb kezdés után estére nagyon megélénkült a Kölcsey Központ és a múzeum környéke. A termekben és a tereken hömpölygő emberáradat azt sugallja, hogy sokan, köztük családok mintha csak erre a napra vártak volna egy kis kultúrtáplálék beviteléhez. Jó volt látni a sok gyereket, mert aki olyan korán kezdi, mint ők, az valószínűleg művészetkedvelő és múzeumbarát lesz. A felnőtteknek pedig az említett tárlatvezetések adhattak annyi pluszt, amitől, ha máskor nem, a következő Múzeumok éjszakáján biztosan felkeresnek egy-két kulturintézményt.

Rögtönzött ismeretterjesztés

Visszatérve a Várad kincseihez, a kiállítás kurátora annyi érdekességgel szolgált a Zoltai teremben elhelyezett egyházi öltözékek, festmények és műtárgyak bemutatásakor, hogy oldalakat lehetne vele megtölteni. Nemcsak a nagyváradi és debreceni kötődéseket emelte ki rögtönzött történelem órát is tartva, hanem sokrétű ismeretterjesztést végzett. Így a hallgatóság megtudhatta, hogy a katolikus papi, püspöki textilliák, azaz ornátusok hányféle színkóddal készültek. Arany és ezüst miseruhákat csak a nagy vallási ünnepeken viselhették, a vértanúk ünnepén természetesen a vörös szín a domináns, értelemszerűen a gyász idején ebben is a fekete illik és a lila jelzi a böjt idejét. Zöld színű ornátust hordtak, ha semmilyen ok nem indokolta a más színüt, és rózsaszínt a böjti időszak harmadik vasárnapján: az öröm a bánatban jegyében.


Fotó: Matey István (galéria) Fotó: Matey István (galéria) ©

Munkácsy felfedezője


A Nagyváradról elhozott festmények is rendkívül „beszédesek”, Lakatos-Balla Attila valamennyiről tudott mesélni valamilyen történetet, ezek közül nekünk talán legérdekesebb, s egyben átvezet Munkácsy Mihályhoz, a Bémer László püspökről festett kép. A nagyváradi főpap részt vett az 1848-49-es szabadságharcban Kossuthék oldalán, ám az osztrák kétfejű sast nem volt hajlandó eltávolítani a váradi székesegyházról, és nem fogadta el a Habsburg-ház trónfosztását sem, de megáldotta a városán átvonuló nemzetőr csapatokat. Ez utóbbi miatt 12 évig kellett raboskodni, egy osztrák börtönben, ahonnan csak meghalni engedték haza Munkácsra. Életében senki nem merte lefesteni a mártírt, akit halála után Munkácsy Mihály felfedezője és mentora, Szamossy Elek festett meg felkérésre.

Ilyen egyszerre nem történt

S, akkor ugorjunk át a Munkácsy-terembe, ahová ezen a napon csak hosszabb várakozást követően lehetett bejutni. Ennek részben a szervezett tárlatvezetés is volt az oka, mert olyankor fél órákra megmerevedtek az „arcvonalak”. A többieket nem megbántva, de jól választott, aki dr. Gaál Botond egyetemi tanár mellett döntött. Azt ugyanis még kevesen mondták el abban a teremben, hogy a Krisztus Pilátus előtt című első kép tulajdonképpen öt vagy hat idősíkot ábrázol. Ilyen jelenetet ugyanis nem lehet találni a bibliában, ahogy azt Munkácsy megfestette. A részleteket külön-külön igen, de egyszere így együtt nem, amit szépen le is vezetet Gaál Botond. A másodiknak elkészült Golgotát pedig az embercsoportok alapján három körre osztotta, ezen belül mozdulataikkal „beszélő” és nem „beszélő” szereplőkre. Bár igyekezett rövidíteni mondandóján, „ideje lejártakor” így is megkapta a figyelmeztetést mondván, odakinn az „ájulás határán” lévő tömeg már nagyon türelmetlenül várja a bebocsátást.

HBN-ÉP
hirdetés