Ezért túrják fel mostanában a belvárost: megújul a komplett távhőhálózat

A Kossuth és Klaipeda utcák kereszteződésében folynak a munkák
A Kossuth és Klaipeda utcák kereszteződésében folynak a munkák - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Az egyszer már felújított lakótelepek rendszerei hamarosan újra sorra kerülnek.

Forgalomkorlátozással járó távhővezeték karbantartási munkákat végeztet négy belvárosi helyszínen a Debreceni Hőszolgáltató Zrt. július 28-a és augusztus 24-e között. Kovács Zsolt, a Debreceni Hőszolgáltató Zrt. szolgáltatási igazgatója ennek kapcsán lapunknak elmondta: ezúttal a gerincvezetékek alépítményeit újítják fel. Egyebek mellett kicserélik az elrozsdásodott teherhordó acélszerkezeteket, vasbeton műtárgyakat és a fedlapokat. Az érintett fogyasztók nagy része ebből csak az utcák felbontását, a forgalom korlátozását fogja észrevenni, meleg víz ugyanis lesz. A Burgundia–Monti ezredes–Blaháné utca kereszteződésében végzett munkák idején viszont néhány órára muszáj lesz leállítani a melegvíz-ellátást. Az ebben érintett körülbelül 10 fogyasztó között találjuk például a színházat, a földhivatalt, egy cukrászdát és egy nagyobb konyhát is. – Velük igyekszünk úgy megállapodni, hogy a lehető legkevésbé legyen zavaró ez számukra, vagyis az időpontot előre egyeztetjük – jelentette ki Kovács Zsolt.

Nem új, de még jó

Megtudtuk, a debreceni távhőhálózat átlagéletkora 43 év, ami első hallásra soknak tűnhet, de a szakember szerint amennyiben a hálózat jól van elkészítve és megfelelően karbantartott, akkor akár 50-60 évig is működhet. Mivel a nyugati gerincvezeték déli sori szakasza, valamint a keleti gerinc, a Nagyállomás és a Szent Anna utca közötti részét lassan már fél évszázada tették le a földbe, előbbit jövőre, utóbbit, egy évre rá ki akarják cserélni.


t2

Fotó: Derencsényi István


Korszerű, kisebb rendszerek

A szolgáltatási igazgató arról is beszélt, hogy az elmúlt években sokat fejlődött a hőtovábbítás technológiája. A tócóskerti lakótelepen például már megszüntették a régi nagy hőközpontokat. Helyettük magukban a lakóépületekben alakítottak ki korszerű, kis hőközpontokat. Így már házanként lehet szabályozni és mérni a távhőt. A tervek szerint elsősorban uniós pályázati pénzekből, 2017-ben a Wesselényi utcai, 2018-ban a Csapó utcai, majd 2020-ig fokozatosan a Szent Anna utcai, a Monti ezredes utcai, illetve a Hunyadi utcai hálózatokat is felújítják, melyeket 10-15 éve egyszer már korszerűsítettek – tudtuk meg Kovács Zsolttól.

HBN–OCs


A Klaipeda utcán kezdődnek a munkák

A következő hetekben először a Kossuth utca és a Klaipeda utca kereszteződésében látnak hozzá a karbantartáshoz ahol augusztus 8-ára szeretnének végezni. Emiatt a Klaipeda utcán lezárják a Piac utca felé, balra forduló és a Burgundia utca felé egyenesen haladó belső forgalmi sávokat. Ezt követően a Szent Anna utca–Klaipeda utca kereszteződése következik augusztus 2-ától augusztus 15-éig. A 3. helyszín a Blaháné–Burgundia–Monti ezredes kereszteződés lesz, ahol augusztus 8-án kezdenek. A befejezés dátuma ott: augusztus 19-e. Végül a Hunyadi utca, a Péterfia és a Rákóczi utcák közötti szakasza következik, augusztus 22-e és augusztus 24-e között. (Augusztus 20-án nem dolgoznak.)