Ezermilliárdok mennek zsebből zsebbe

Debrecen – Szakértők szerint idehaza egy esztendő leforgása alatt nagyjából hétezermilliárd forint cserélhet gazdát feketén; A korrupció melegágyát jelentik a közbeszerzések Magyarországon;

Az új kormány átfogó támadást indít a bürokrácia ellen és megindul a korrupció visszaszorítása; A korrupció rejtett, másodlagos elosztási csatorna a mai gazdaságban, amely nagyon drágán működik – csak néhány hír a lapok címlapjáról az elmúlt hetekből.

„Pofára írták ki”
Közbeszerzési pályázatokon gyakran induló vállalkozók messziről megmondják egy tenderről, hogy azon érdemes-e indulni, vagy semmi értelme, hiszen már a körítésen is látszik, hogy a munkát „pofára írták ki”. És mindez azért fordulhat elő, mert a közbeszerzés rendszere bonyolult, sok esetben átláthatatlan, szubjektív elemekkel tarkított, és nélkülözi a hatékony külső kontrollt – ebben valamennyi hajdú-bihari cégvezető egyetértett, akiket arról kérdeztünk: milyen tippeket adnának az új kormánynak ahhoz, hogy végre tényleg hatékony lehessen a korrupció elleni állami fellépés.

Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetője büszke arra, hogy cége üzleti etikai díjat kapott. „Nyílt kártyákkal játszunk, és ezt várjuk el másoktól. Az a tapasztalatom, hogy ha egy cég még az árnyékát is kerüli bármiféle korrupciónak, akkor ennek az üzleti életben híre megy, és nem, vagy kevésbé próbálkoznak náluk” – mondta, hozzátéve, hogy ezen a területen végre igazi rendszerváltozásnak kellene végbemenni a fejekben.

Persze, ő is tudja, hogy évtizedes beidegződéseket levetkőzni nem egyszerű, ráadásul nem is érdeke mindenkinek, hogy így tegyen.
Szakács Tamás, a Hajdúsági Sütődék Zrt. elnök-vezérigazgatója úgy véli, hogy a korrupció ma már nem is annyira arról szól, hogy jogtalan előnyökhöz jusson valaki, inkább arról, hogy a hivatalokban packáznak velünk. „Legyen átlátható a közigazgatás működése.

Legyen világos az ügyfél számára, hogy ha megigényli a személyi igazolványt, akkor az 15 napon belül mennyi pénzért készül el, és az is, hogy ha sürgősséget kér, akkor erre mennyit kell még ráfizetnie. Ezeket a dolgokat le kell írni, mindenki számára hozzáférhetővé kell tenni, és persze be kell tartani. Ilyen egyszerű” – véli az üzletember.

Kezdjék magukon!

Kotosmann Zoltán, a Héliker Invest Zrt. vezérigazgatója is úgy gondolja, hogy a rendcsinálást a politikusoknak magukon kellene kezdeni. „Egyértelmű, megkerülhetetlen jogszabályok kellenek. A közbeszerzési törvényt például egyetlen írólapon le lehetne írni” – állítja az ismert debreceni nagyvállalkozó. Miklóssy Ferenc, a Keviép Kft. ügyvezetője szerint fél év alatt 70 százalékkal csökkenthetnék a korrupciót, ha a közpénzek elfolyásának a megfékezésére lenne politikai akarat. Mint mondta, ez lehetne a versenyképesség egyik motorja, ez pörgethetné fel újra a magyar gazdaságot.