Ezer kilométer velocipéden a Tiszáért

Ezer kilométer velocipéden a Tiszáért
Poroszló – A program célja, hogy játékosan ismertesse meg a résztvevőkkel, hogyan csökkenthető az ökológia lábnyom.

A Tisza-vidék legnagyobb szabású fenntarthatósági rendezvénye lesz az idei évben a „Tiszavölgy Kalandtúra – Zöld összefogás a fenntartható Tisza-vidékért”. A kalandtúra látványos beharangozójaként Hidvégi-Üstös Pál, a Tisza Nagykövete egy több mint százéves velocipéddel, 160 települést érintve körbekerékpározta a Tiszát – tájékoztatott Kéky Kira, a rendezvény sajtófőnöke.

„A velocipédnek nagyon jó volt a fogadtatása, mosolyt csalt az emberek arcára. Az idősek csodálkoztak, a gyerekek ujjongva, tapsolva fogadtak” – mondta Hidvégi-Üstös Pál, a Tisza Nagykövete, aki 18 nap alatt az összes Tisza-menti települést felkereste, és a polgármestereket személyesen kérte meg, hogy nevezzenek csapatot az idei év legnagyobb szabású Tisza-menti rendezvényére, mely júniustól szeptemberig tart.

Az uniós támogatással megvalósuló program célja, hogy játékos formában, sportolás közben megismertesse a résztvevőket azokkal a sokszor egészen egyszerű módszerekkel, fenntarthatósági viselkedésformákkal, melyekkel jelentősen csökkenthető az ökológia lábnyom.

A Tiszavölgy Kalandtúra során a szervezők bemutatják a helyi környezeti és kulturális értékeket, a résztvevők megkóstolhatják a helyi ízeket, helyi termékekkel kapcsolatos feladatokat oldanak meg. Programjukkal hozzájárulnak a megelőző környezetvédelem módszereinek népszerűsítéséhez, tehát ahhoz, hogy kevesebb hulladék kerüljön a folyóba, a hullámtérre. A túrára 4-12 fős csapatok jelentkezhetnek az ország egész területéről. Elsősorban a Tisza-menti településekről várják a résztvevőket, diákokat, tanárokat, családokat, sportegyesületek tagjait. A program 5 hétvégéjén minden alkalommal 350 résztvevő térítésmentes nevezésére van lehetőség.

HBN