Ezentúl máshogy áll az önkormányzat a bérlakásokhoz

Bérlakások. Lesznek, amelyeket továbbra is értékesíteni szeretne a város
Bérlakások. Lesznek, amelyeket továbbra is értékesíteni szeretne a város - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – A bérlők lelakhatják az önkormányzati bérlakások felújítására költött pénzt.

– Megváltozott a város lakásgazdálkodással és értékesítéssel kapcsolatos koncepciója – jelentette ki a csütörtökön megtartott közgyűlésen dr. Papp László polgármester, amikor az önkormányzati lakások tervezett értékesítéséről tárgyaltak. A polgármester a vitában elmondta: az új lakásgazdálkodási koncepcióra azért van szükség, mert immár túl a gazdasági válságon, ismét növekednek az ingatlanárak. Vagyis, nem jó ötlet a valós ár 65 százalékáért értékesíteni a városi tulajdonú bérlakásokat. (A 65 százalékon történő megvásárlásra a 2001. előtt kötött szerződések alapján van lehetőség. Az azután aláírt megállapodások értelmében minimum 90 százalékos árat határoznak meg.)

Szeretnék, ha javulna

– Az alacsony komfortfokozatú, leromlott állagúakat érdemes valós piaci áron eladni – fogalmazott a város vezetője, majd hozzátette: – Az önkormányzati ingatlanvagyont kezelő Cívis Házk Zrt.-nek meg kell találnia azokat az üzleti-, fejlődési lehetőségeket, amelyeket más cégek felfedeznek. A gazdaságfejlesztési tervekhez illeszkedő és a városnak hosszú távon is folyamatos bevételt biztosító ingatlanfejlesztésekben kell gondolkodni.

Ezt dr. Barcsa Lajos alpolgármester azzal egészítette ki, hogy ezentúl nem kívánják értékesíteni azokat a lakásokat, amelyek stratégiai jelentőségűek, vagy olyan társasházakban vannak, ahol a lakásállományt tekintve a város többségben van.

– Szeretnénk, ha javulna a Cívis Ház tulajdonában lévő épületek műszaki állapota – jelentette ki, majd kifejtette: a jövőbeni pályázatok során azok, akik vállalják, hogy az önkormányzati bérlakásban előre bejelentett módon, bizonyíthatóan jelentős mértékű felújítást hajtanak végre, a rekonstrukcióra költött pénzt bérletidíj-kedvezmény formájában visszakaphatják, lelakhatják.

HBN–OCs