Ezekre figyeljen a grillezés kezdetekor!

Ezekre figyeljen a grillezés kezdetekor!
Ezekre figyeljen a grillezés kezdetekor! - © Illusztráció: AFP
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Akár tágas kertben, kényelmes teraszon vagy csak egy parányi erkélyen: grillezni bárhol lehet.

A lényeg, hogy a szabadban, szabad tűzön süssük a húst, halat, zöldséget. A grillezve készült étel ugyanakkor nemcsak ínycsiklandozóan finom, hanem egészséges is, ha betartjuk a grillezés aranyszabályait.

A nyárban az egyik legjobb dolog a grillezés, természetesen baráti társaságban. Ilyenkor elmaradhatatlan a jó beszélgetés, a füst illata, a pácolt húsok, halak és zöldségek mellé készült gazdag saláták, egy pohár hűs bor vagy sör. A grillezést azért érdemes előkészíteni, hogy minden gördülékenyen menjen.

A tűzgyújtás

Kezelt, festett fát, kerti hulladékot, limlomot, csikket vagy műanyagot ne tegyünk a tűzre. A sokáig parázsló, vegyszerekkel kezelt tűzifából, szemetekből mérgező anyagok távoznak, amelyeket a zsír felfog, így a pompás pecsenye mérgező vegyszerek tárházává válhat. Használjunk inkább faszenet, gyújtósnak pedig száraz gallyakat. A tűz akkor megfelelő, ha mindenhol körülbelül azonos mértékben izzik a parázs. Ez akár fél­órába is beletelik, de érdemes türelemmel kivárni, mert ha nem parázson, hanem lángon sütünk, a hús külseje megég, a belseje pedig véres marad. Ha a tűz túl erős, akkor némi hamu rászórásával kicsit lefojtható – ez arra is jó, hogy hosszabb ideig adjon egyenletes hőt.

A hús előkészítése

Bármilyen húst grillezhetünk: remek íze lesz a roston sült pulyka- vagy csirkemellfilének, és nagyon finom a jól fűszerezett tarja, a ropogósra sült csirkeszárnyról nem is beszélve. De grillezhetünk halat szeletelve, vagy akár egyben is. Egészen fantasztikus a sötétpirosra sütött lazacfilé, ugyanakkor még az egyszerű kolbász is ínycsiklandozó aromát kap, ha szabad tűzön készítjük el.

Pácoláskor a húsokat leginkább üvegtálba tegyük, és legalább fél napig hagyjuk pihenni. Jobb, ha a páchoz nem adunk sót, mert az kivonja a húsból a vizet. Sózni majd közvetlenül a sütés előtt érdemes. Fontos, hogy a hússzeletek egyenletes vastagságúak legyenek. Az esetleges inakat és nagyobb zsírereket legalább 4-5 centinként vágjuk át, hogy ne ránthassák össze a húst. Indulhat a grillezés!

Forrás: Mindmegette.hu


Eljött végre a grillszezon
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Grillételek: egészségesebbek az olajban vagy zsírban sült társaiknál. A jó idő beköszöntével hivatalosan is elkezdődött a grillszezon. A grillételek egyik előnye, hogy egészségesebbek, mint az olajban vagy zsírban sült társaik – annak érdekében, hogy minél egészsé...

USA - Még a '70-es években evett először ilyet a férfi, aki most jubileumhoz érkezett. A wisconsini Don Gorske imádja a Big Mac-et. Annyira, hogy múlt pénteken a harmincezrediket is sikeresen elfogyasztotta a McDonald's ikonikus burgeréből - írja a Mashable. „Ez igazán nagy dolog számomra, már...

Debrecen - Ha magunk szedjük, felhasználás előtt mindenképp mutassuk meg egy vizsgálónak! Nagyon szeretem a gombát, ezért elég sűrűn is fogyasztom. Többféle ételt is elkészítek belőle, többek között leveseket és köreteket. Többnyire piacon és boltokban szoktam megvásárolni. Mező Patrik, tanuló ...

Címkék: , , ,