Ezekkel vár novemberben a DMK

Ezekkel vár novemberben a DMK
© Illusztráció: Matey István, archív
Debrecen – Kézművespályázat, reformáció és hagyományőrzés is lesz a Debreceni Művelődési Központnál az év utolsó előtti hónapjában.

A Debreceni Művelődési Központ, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Kézműves Alapítvány, a Nemzeti Kulturális Alap, DMJV Önkormányzata meghirdette a XII. Országos Ifjúsági Népi Kézműves Pályázatot. A csaknem negyedévszázados múltra visszatekintő pályázattal segíteni szeretnénk a népművészeti hagyományok továbbéltetését, a fiatalok alkotókészségének fejlesztése érdekében lehetőséget kívántunk teremteni a Magyarországon és az ország határain túli magyar nyelvterületen élő, a hagyományos kézműves tevékenységekkel foglalkozó fiataloknak a bemutatkozásra, megmérettetésre, illetve hagyományápoló tevékenységük továbbfejlesztésére.

Az országban és az ország határain túli magyar nyelvterületen élő, 25 évnél nem idősebb fiatalok, általános és középiskolás diákok – a néprajzi tájegységre jellemző formavilág és díszítőelemek felhasználásával készített alkotásait vártuk. A pályamunkák természetes anyagokból (textil, agyag, szalma, csuhé, vessző, gyöngy, fa, bőr, tojás, stb.) készített gyermekjátékok és használati tárgyak lehettek. A XII. Országos Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat Kiállítása november 10-én, 11 órakor nyílik a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Galériájában, ahol átadják a pályázat kiválóság díjait is. A rendezvényen köszöntőt mond Halász János országgyűlési képviselő, a Magyar Művészeti Akadémia Felügyelő Testületének elnöke, a pályázat fővédnöke.

2011-ben az országgyűlés – az Anyanyelvápolók Szövetségének javaslatára – november 13-át a Magyar Nyelv Napjává nyilvánította. DMJV Polgármesteri Hivatal Kulturális Osztálya a Debreceni Művelődési Központot bízta meg, hogy 2017-ben is koordinálja azt a programsorozatot, amelyben méltóképpen megemlékezhetünk az ünnepről.

A programsorozathoz több intézmény, szervezet is csatlakozott (Alföldi Nyomda, Csokonai Színház, Nagyerdei Víztorony, Debreceni Református Kollégium, Déri Múzeum, Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft., Méliusz Juhász Péter Könyvtár, Szent József Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium). Városszerte nagyon sok eseménnyel várjuk az érdeklődőket, így több ezer emberhez juthat el a nap üzenete, anyanyelvünk ápolásának fontossága.

2017 a reformáció emlékéve, ebben az évben ünnepeljük Arany János születésének 200. évfordulóját is. A Magyar Nyelv Napjának idei központi témái: a reformáció hatása a magyar nyelvre és Arany János munkássága.

Az ünnep kiemelt eseménye a Debreceni Református Kollégium Oratóriumában lesz, ahol köszöntőt mond dr. Kustár Zoltán, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora, és több száz diákkal együtt szavaljuk el Arany János A legszebb virág című versét.

Az eReDő – Feltáruló magyar múlt című művelődéstörténeti szabadesték sorozat a Motolla Egyesület – Debrecen, a Debreceni Néri Szent Fülöp Alapítvány és a Debreceni Művelődési Központ közös szervezésében is folytatódik november 8-án, 15-én, 23-án, 29-én, 18.30-tól a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Közösségi Házában.

A programfüzet online, lapozható változata itt tekinthető meg.

– Debreceni Művelődési Központ –