Ezek a beruházások várnak 2018-ban Debrecenre

Akt.:
A Borsos-villa is megújul
A Borsos-villa is megújul - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – A gigaprojektek mellett út- és épületfelújítások is vannak a 2018-as büdzsében.

Új épület létesülhet a régi városháza Sas utcai szárnya mellett, melynek célja egy olyan inkubációs központ létrehozása, ami startup-cégek fejlődését teszi lehetővé – többek közt ez is szerepel a megyeszékhely múlt héten elfogadott költségvetésének azon mellékletében, mely a tervezett beruházásokat sorolja fel.

A projekt támogatási szerződése január 16-tól hatályos, a régi városháza energetikai felújításával együtt fog megindulni a tervező kiválasztására a közbeszerzési eljárás az első negyedévben. A Borsos-villa felújításának kiviteli tervdokumentációja is elkészült, 2018-ban megvalósulhat a beruházás. Az épületben közösségi programokat fognak szervezni, a Vénkerthez kapcsolódó akcióterület környezettudatos, család- és klímabarát megújítása érdekében.

Elefántház és biodóm

A cívisváros 2018-as büdzséjében szemezgetve értesülhetnek az érdeklődők egyebek mellett az Egressy Béni térre tervezett új, 100 férőhelyes óvodai tagintézményről is.

Az épületet 4 csoportszobával és a hozzájuk kapcsolódó kiszolgáló és nevelői munkát segítő helyiségekkel alakítják ki, modern megjelenéssel és játszóudvarral.

A tervek szerint új, 96 férőhelyes bölcsőde épül a Zelemér utca 4. szám alatt, kiváltva a Postakert u. 5. szám alatti, leromlott állapotú tag­intézményt. 2018-ban nem kezdődik el a beruházás, elkészülése 2020-ra tervezett.

Az Egyetem téri körforgalom szintén átalakításra vár. Gyorsítósáv építése a Nagy­erdei körúton, körforgalom építése a Nagyerdei körút Pallagi út csomópontjában, valamint kerékpárút építése a Pallagi úton a gyógyszergyárig is szerepel a költségvetési felsorolásban.

do14

Forrás: debreceni önkormányzat

Ugyanakkor végre megvalósulhat a műemléki védettség alatt álló zenedei épület műemléki szempontoknak megfelelő nyílászáró-cseréje, a belső udvari homlokzat hőszigetelése, a gépészeti és villamos rendszer korszerűsítése. Továbbá, létesül egy háztartási méretű kiserőmű (HMKE), valamint szellőzési rendszer. A Csokonai Színház rendbetétele mellett a színészházat is tatarozzák. A kultúrparkot bővítik, s többek között elefántház, biodóm, új vidámparki élményelemek létesítése tervezett. Idén várhatóan az építészeti tervpályázatot bonyolítják le.

HBN


Rendes ülését tartotta a debreceni közgyűlés
Debrecen - Csaknem 88 milliárd forintból gazdálkodhat a megyeszékhely ebben az esztendőben. Stabil, de gazdaságos, egyszersmind megfelelő pénzügyi szigort képvisel Debrecen idei költségvetése. Ez minden téren képes biztosítani a megyeszékhely gond nélküli működését – ismertette dr. Papp László po...

Felvonulók a 48. virágkarneválon. Hamarosan a dzsessznapok is megújul
Debrecen - A Borsos-villában közösségi ház lehet a hosszú távú kulturális stratégia részeként. Sokrétű irányelveket fogadott el a cívisváros önkormányzati képviselő-testülete a december 14-i közgyűlésén. A saját, állami és európai uniós forrásokból megvalósítandó, nagyszabású tervnek úgy határozt...