Ez lesz a szocpol „sláger” az idén

Ifjúsági csomagot dolgozott ki a miskolci városvezetés. E program ígérkezik az esztendő szociálpolitikai „slágerének”.

A múlt év szociálpolitikai tényeiről, az idei terveiről tartott sajtótájékoztatót hétfőn a városházán Szűcs Erika alpolgármester és Szilágyi Gizella, az önkormányzat ifjúsági, idősügyi és családpolitikai bizottságnak elnöke.

54-re 900 

Szó volt egyebek között az úgynevezett lakásfenntartási támogatásról, a rendszeres gyermekvédelmi támogatásról, az időseknek nyújtott lakásfelújítási és üdülési támogatásról (utóbbit kevesen vették igénybe), valamint a Miskolci Közüzemi Díjhátralékosokért Alapítvány által nyújtott támogatásról. (Utóbbi öszesen 55 millió forintot kínált 2005-re. A távhőtámogatást csaknem teljes egészében oda tudták ítélni, a Mivíz-est 85 százalékban, a lakbértámogatást azonban csak egyharmad arányban.)

E hó végén zárul le a pályázat az Eperjesi úti idősek otthona és nyugdíjasház helyeire. Május táján adják át a Fonoda úti bérlakásokat – hangzott el. (Tavaly 54 bérlakásra írtak ki pályázatot, csaknem 900-an jelentkeztek.) 

Közmunka a rendelőben 

A közpénzekkel támogatott foglalkoztatás keretében 5740-en végeztek tavaly közhasznú vagy közcélú munkát, rövidebb-hosszabb ideig. (Amit az önkormányzat 300 millió forinttal támogatott.) Közterületek és önkormányzati intézmények – zömében iskolák, óvodák – rendbetétele volt a munka. Az idén is lesz ilyen, most a háziorvosi és házi gyermekorvosi rendelőket újítják fel.

A pénzügyi konstrukció: 20 millió forint a vállalkozók helyi iparűzési adójának egészségügyi célú befizetéséből származik, ehhez jön 100 millió, ami csaknem teljes egészében állami pénz.

A bevezetőben említett ifjúsági csomagnak része lesz az ifjúságvédelmi támogatás, az iskolakezdési támogatás, a babakötvény-kiegészítés és a hátrányos helyzetű fiatalok életminőségét javító intézkedések együttese.

Sz.G.

 

Támogatottak

A Miskolci Közüzemi Díjhátralékosokért Alapítvány által 2005-ben támogatottak

432 család, amelynek 864 tagja van.

A kuratórium által megítélt támogatásokhoz az alább részletezett csoportok jutottak hozzá:

Nyugdíjas: 312
Kereső: 136
Munkanélküli: 145
Gyermek: 254
Fogyatékkal élő: 17