“Ez egy rossz áprilisi tréfa” – Pont bolondok napján kezdték el csonkolni a Sámsoni úti fákat

A gömbjuharfákat csaknem teljes egészében megfosztották a lombkoronájuktól
A gömbjuharfákat csaknem teljes egészében megfosztották a lombkoronájuktól - © Fotó: Matey István
Debrecen – A Sámsoni úti lakók szerinti csonkolást a hivatal szakszerűnek tartja.

Még el sem csitult a 471-es út utolsó egy kilométeres szakaszán tervezett kétszer két sávosra bővítés és az azzal járó változások okozta vihar, amikor az ott élők egy újabb aggodalmuknak adtak hangot. A korábbi problémával is behatóan foglalkozó Filep Mária rossz tréfának nevezte, hogy éppen április elsején kezdték meg az érintett Sámsoni úti fasorok kivágását. Szerinte ugyanis a 471-es út bővítésével a zöldfelület és a fák 80 százaléka úgyis eltűnik, de ezzel a megkésett „szakszerű” gallyazással 2019-re, az útépítés kezdetére már nem marad egyetlen élő fa sem a környéken. Ennek oka, hogy a virágzó, lombosodó gömbjuharokat 24 fokos melegben fosztották meg lombkoronájuk 80 százalékától.


sam2

Fotó: Matey István


Elkésett „csonkolás”

Úgy véli, kertészmérnöki diploma nélkül is tudható, hogy fát metszeni, pláne drasztikusan csonkolni, csak a vegetáció megindulása előtt szabad, februártól március közepéig, vagy késő ősszel. Állítja, esetükben még rendkívüli körülmény, így például légvezetékek közelsége sem indokolta a csonkolást, csak a kerékpár­út helyett szabálytalanul a járdát használó biciklisek hajtottak fejet a két méter magasan kezdődő lombkorona alatt. Hozzátette, már szellőztetni sem tudnak, mert az utcára néző ablakokat vastagon lepi a por, és most még azt a kevés zöldfelületet is eltávolították, amely valamelyest megszűrte a légszennyezést.

A felvetett problémára a polgármesteri hivatal városüzemeltetési osztálya reagált. Válaszuk első részében azt írták, hogy az elmúlt években több lakossági megkeresést is kaptak a Sámsoni úti fák állapotfelmérésével kapcsolatosan. Ezek többsége az elöregedésükkel, a növekvő környezeti terhelésükkel összefüggésbe hozható balesetveszély megszüntetésére irányult. A hivatal szerint a helyzetet tovább nehezítette, hogy az elektromos hálózat fenntartója által az elmúlt években végzett gallyazási munkálatok következtében a fák statikai állapota megváltozott, lombkoronájuk az ingatlanok és a járda fölé került. A gallyazási munkálatok célja a balesetveszélyes állapot elhárítása, a fák természetes habitusának visszaállítása, egyes helyeken a járdán való közlekedés biztosítása, valamint a fasor egységes arculatának visszaállítása volt.


sam3

Fotó: Matey István


A gallyazás folytatását ígérik

A városüzemeltetési osztály illetékesei állítják, a visszavágás szakszerűen történt, eredményeként a fák megújulnak, életerejük növekszik, és a betegségekkel szemben ellenállóbbá válnak. A vágási helyeket sebkezelővel „gyógyítják”, de ezek egy részénél beigazolódtak a korábbi vizsgálatok megállapításai: a levágott ágakban a korhadás jelei mutatkoznak, így az állomány körülbelül 10-15 százalékának az eltávolítása elkerülhetetlen lesz. Ezt a munkát a közeljövőben szakkivitelezővel elvégeztetik. A hivataltól kapott válasz arra is kitért, hogy a hirtelen jött meleg miatt robbanásszerűen bekövetkezett rügyfakadás okán kellett leállítani a gallyazási munkálatokat, melyek előreláthatóan október végén, a vegetációs időszakon kívül folytatódnak.

HBN–ÉP