Ez az ország legfinomabb kakaós csigája!

Ez az ország legfinomabb kakaós csigája!
© Fotó: Magánarchívum
Budapest, Püspökladány – 90 millió kakaós csigát fogyasztunk évente Magyarországon.

Március 11-től hivatalosan is a püspökladányi Kiscipó Kft. készíti az ország legfinomabb kakaós csigáját, köszönhetően a Kiscipó pékség csapatának, akik kakaós csigák hagyományos és kreatív kategóriájában versenyeztek hazai pékségek között. Végül a legjobbakat a BaGaTech Nemzetközi Sütőipari, Cukrászati és Gasztrotechnikai Szakkiállításon mutatták be a készítők.


Fotó: Magánarchívum Nagy sikert aratott a Kiscipó Pékség | Fotó: Magánarchívum ©

A Magyar Pékszövetség becslései szerint 90 millió kakaós csigát fogyasztunk évente. A Magyar Pékszövetség szakmai pályázatán társas vállalkozások szálltak versenybe a legjobb kakaós csiga-címért. A szakmai zsűri szigorú szempontok alapján hagyományos kategóriában a püspökladányi Kiscipó Kft.-t díjazta az első hellyel, a legkreatívabbnak pedig a fehér csokiba mártott naranccsal, aszalt szilvával és marcipánnal díszített sokorópátkai Pedro Pékség csigája bizonyult. A Kiscipó csapata az epres-dupla csokis csigával a kreatív kategória 3. helyét szerezte meg. A nyertes pék­árukat a hétvégi BaGaTech Nemzetközi Sütőipari, Cukrászati és Gasztrotechnikai Szakkiállításon kóstolhatták meg a résztvevők.

Népszerű reggeli

A Magyar Pékszövetség becslései szerint évente 860 ezer tonna kenyeret és péksüteményt sütnek a hazai pékségek, kakaós csigából pedig mintegy 90 millió darabot vásárolunk. „Azért készítettük el a legjobb kakaós csiga pályázatát, mert ezzel szerettük volna felhívni a figyelmet a jó minőségű hazai péktermékekre, illetve azokra a magyar pékekre, akik minden nap hajnalban kelnek, hogy friss pékáru kerülhessen reggel az asztalunkra” – ismertette Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke a pályázat célját. „Fontos, hogy fogyasztóként támogassuk a hazai vállalkozásokat, amely 23 ezer magyar munkavállalónak biztosít megélhetést a sütőiparban, hozzájárulva ezzel az iparág fejlődéséhez” – tette hozzá.


A Pedró Pékség Kft. legkreatívabb kakaós csigája | Fotó: Magánarhívum A Pedró Pékség Kft. legkreatívabb kakaós csigája | Fotó: Magánarhívum ©

350-en a szövetségben

A Magyar Pékszövetségnek jelenleg 350 hazai kis-, közép- és nagyvállalkozás a tagja, akik az országos sütőipari össztermelés 65 százalékát teszik ki. Tagjait igyekszik külföldi szakmai továbbképzésekkel, hazai workshopokkal fejleszteni.

HBN