Ez a véleményük az árfolyamkockázatok kivédéséről a magyar kkv-knek

Akt.:
Ez a véleményük az árfolyamkockázatok kivédéséről  a magyar kkv-knek
A hazai kis-és középvállalatok 46%-a semmilyen módon nem védekezik az árfolyamkockázatokkal szemben, 61%-uk a következő évben sem tervezi az ilyen jellegű pénzügyi szolgáltatások használatát. Ez derült az egyik nemzetközi átutalási intézmény friss kutatásából. A szolgáltatásokat igénybe vevők mintegy harmada ugyanakkor azért döntött a biztosítás mellett, mert saját bőrén tapasztalta meg a pénzügyi veszteséget.

Közép-Európa legnagyobb átutalási intézménye, az AKCENTA CZ által a közelmúltban folytatott kutatás célja a Magyarországon működő, export- és/vagy importtevékenységet végző kis- és középvállalatok árfolyamkockázatokkal kapcsolatos tapasztalatainak, az ehhez kapcsolódó kockázatok kivédési lehetőségeinek a feltérképezése volt.

Több mint 200 olyan Magyarországon működő kis- és középvállalkozás vezetőit, pénzügyi vezetőit, felelős döntéshozóit kérdezték meg, mely vállalkozások importőri és/vagy exportőri tevékenységet folytatnak, illetve devizautalásokat is végrehajtanak. A megkeresett vállalatok között jellemzően élelmiszer és mezőgazdasági termelésben érdekelt cégek (16,4%), építőipari és építőanyagok gyártásával, forgalmazásával (15,9%) illetve vegyipar és kozmetikumok terén foglalkozó (11,4%) cégeket kérdeztek meg, de a működési területek szerteágazóak voltak.

A tudatos fogyasztás, ezen belül is a sokat hangoztatott pénzügyi tudatosság ellenére a megkérdezettek 46,3%-a semmilyen formában nem védekezik az árfolyamkockázatból adódó veszteségek ellen, sőt, 61%-uk a következő évben sem tervezi az ilyen jellegű pénzügyi szolgáltatások alkalmazását. A cégvezetők közel fele (49%) szerint csak egy bizonyos mértékig korlátozható az árfolyamkockázat (49% állítja ezt). Kevesen vannak azok (mindössze 12%),
akik szerint az ilyen jellegű kockázatok szinte teljesen megszüntethetőek.

Az árfolyamkockázatokból adódó veszteség ugyanakkor egy valós probléma, és akár komoly pénzügyi károkat is okozhat az adott vállalatnak.” – mondta Garbár István, az AKCENTA CZ magyarországi üzleti vezetője. A különböző pénzügyi intézmények több olyan megoldást is kínálnak ügyfeleiknek, amelyekkel ezek a kockázatok mérsékelhetőek vagy akár meg is szüntethetőek. A kutatásban részt vevő vállalatok körében a legnépszerűbb a szolgáltatás az elmúlt évben a határidős „forward” ügylet, ezt követi a deviza önálló adásvétele kedvező árfolyam esetén. Többen hazai devizában számláznak a veszteség elkerülése érdekében, vagy a költségek és bevételek azonos devizában történő vezetését alkalmazzák. Aki igénybe vett valamilyen formában biztosítást, az jellemzően banki szolgáltatás felé fordult.

Azon cégek (5,5%), akik az elmúlt évben éltek az ilyen típusú szolgáltatással, jellemzően azért vettek igénybe árfolyamkockázat elleni biztosítást, mert korábban érte már őket pénzügyi veszteség az árfolyamkülönbségek miatt vagy azért, mert így versenyképesebb ajánlatot tudnak nyújtani (nem kell az árfolyamkülönbségek miatt tekintettel lenni a tartalékra).

Az AKCENTA CZ kiemelt figyelmet fordít az árfolyamkockázatból eredő veszteség minimalizálására és ügyfeleit is folyamatosan erre bíztatja. „Az árfolyam változása minden tekintetben jelentős kérdés, hiszen a pénzügyi veszteségből kifolyólag jelentősen csökkenhet a vállalat versenyképessége, sőt veszélybe kerülhet annak további működése is.” – nyilatkozta Garbár István.

Az árfolyam-biztosíték eszközei egyszerű megoldással szolgálnak, mellyel az árfolyamkockázatot lényegében meg lehet szüntetni. Azáltal, hogy a cég nem veszít pénzt az árfolyamkockázat miatt, lehetősége nyílik a hatékonyabb pénzügyi tervezéshez.

Az átutalási intézménynél akár egy évre előre is biztosíthatja magát az ügyfél, összegtől függetlenül.

Az AKCENTA CZ-ről:

Az AKCENTA CZ Közép-Európa legnagyobb átutalási intézménye, amely 20 éves tapasztalatának köszönhetően 29 000 elégedett vállalatnak nyújtja nemzetközi piacokon átívelő pénzügyi szolgáltatásait. A cseh és a magyar piacokon kívül jelen van Franciaországban, Németországban, Szlovákiában, Lengyelországban és Romániában is. A vállalat elsősorban a devizaváltásra, a külföldi átutalásokra és az árfolyamkockázatok biztosítására specializálódott. Ajánlataikban minden sztenderd pénznem és több mint 120 egzotikus deviza is megtalálható, éves szinten több mint 180 ezer pénzügyi tranzakciót bonyolítanak. Az AKCENTA CZ a Cseh Nemzeti Bank által bejegyzett és felügyelt pénzügyi intézet, amelynek ellenőrzését a helyi Nemzeti Bankok végzik. Az AKCENTA CZ hazai tevékenységét a Magyar Nemzeti Bank felügyeli.