Ez a debreceni hétvége a gyerekeké lesz

Akt.:
Ez a debreceni hétvége a gyerekeké lesz
© Fotó: Magánarchívum
Debrecen – A város tudatos törekvése, hogy a gyermeknapot követően az egész június a legkisebbeknek szóló programokkal legyen tele. Június 10. és 12. között több ilyen eseménynek is örvendhetünk – hívta fel a figyelmet Szentei Tamás, a debreceni polgármesteri hivatal kulturális osztályának vezetője szerdai sajtótájékoztatóján. Az előttünk álló hétvégén a XXI. Szomszédolás Országos Gyermek Néptáncfesztivált szervezi meg a Debreceni Hajdú Néptáncegyüttes, míg a Vojtina Bábszínház 40. évadát zárja zenés-bábos eseményekkel vasárnap a Nagytemplom mögött.

Ugyan esőhelyszínre is készülnek a szervezők, a száraz Medárd napja után bizakodhatunk, hogy nem tócsában fognak topogni a gyereklábacskák, amelyek a 21. alkalommal megrendezett Szomszédolás Országos Gyermek és Ifjúsági Fesztiválra érkeznek pénteken és szombaton a cívisvárosba. A nagy hagyományokkal bíró esemény útját néhány éve már a Debreceni Hajdú Táncegyüttes egyengeti, de számos egyesület és együttműködés szükséges a megvalósításhoz – fogalmazott Tiszai Zsuzsanna, a Hajdú Táncegyüttes vezetője. Mint azt Szentei Tamás, a debreceni polgármesteri hivatal kulturális osztályának vezetője is kiemelte, dicséretes, ahogyan a különböző civil szervezetek együttműködnek egy-egy kulturális esemény kapcsán. Az is jó érzés – folytatta az osztályvezető –, hogy megannyi kistelepülés képviselteti magát a fesztiválon, a határon túlról is érkeznek. Ez a találkozó ugyan csak két napig tart, de az éves szakmai munka hozadéka, eredménye, ezért is áll az önkormányzat mellé. Az eseményről bővebben tájékozódhatnak a „Gyertek át szomszédolni!” Facebook-oldalon.

Kulcsok az égben

Ugyancsak színvonalas programokat kínál a Vojtina Bábszínház vasárnap, amikor a nagytemplom mögötti Emlékkertben a 40. évadot zárják. 10 óra és fél kettő óra között kellemes időtöltést kínálnak a családoknak, miközben jelképesen a bábszínház kulcsát az égbe engedik, de csak augusztusig… Mint azt Asbóth Anikó, a Vojtina igazgatója hozzátette, a társulat külön is ünnepel, mert a kerek évfordulóra Láposi Terka szerkesztésében kétkötetes könyv készült. Az első kötet főleg leírások segítségével összefoglalja a négy évtizedet, a második rész pedig egy album a legemlékezetesebb pillanatok képeivel.

HBN