Magyarország

2008.05.01. 11:14

Egymásért Alapítvány: elkészültek a jelentések, a vámhivatal nem hibázott

<p>Befejeződtek a vizsgálatok, és az érintettek határidőre leadták azokat a jelentéseket, amelyeket az Együtt Egymásért, Egy-másért Alapítvány nemzetbiztonsági kockázatait vizsgáló parlamenti bizottság kért.</p>

A márciusi országgyűlési határozat alapján Szivásy Györgynek, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszternek, a Vám- és Pénzügyőrségnek és a pénzügyminiszternek kellett lefolytatnia az alapítvány és a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) közötti összefüggéseket feltáró korábbi bizottsági jelentéshez a kiegészítő vizsgálatokat. Az eredmények egyelőre nem ismertek, egyedül a Vám- és Pénzügyőrségi vizsgálatról lehet tudni annyit, hogy a 175 vámmentes vámkezeléskor a vámhatóság nem hibázott.

Az ügy vizsgálatát végző parlamenti eseti bizottság 2008 év elején arra a megállapításra jutott, hogy az alapítvány nem volt az NBH fedőszerve, de volt együttműködés a két szervezet között. Az alapítvány megpróbált politikai kapcsolatrendszert létesíteni, ezért megkeresték Szilvásy György két testvérét is. A bizottsági jelentés szerint a "kapcsolatépítési törekvések vélhetően nem jártak sikerrel, mert a bizottságnak nincs tudomása arról, hogy a miniszter bármilyen módon beavatkozott volna a büntetőeljárásba". Kérdések azonban maradtak, ezért a bizottság további kiegészítő vizsgálatokat kért, melyek elvégzéséről márciusban határozott az országgyűlés.

Szilvásy Györgyöt arra szólították fel, hogy végezzen az alapítvány és az NBH együttműködésével kapcsolatban további vizsgálatot, és tegye meg az esetlegesen szükséges változtatási javaslatokat. A Vám-és Pénzügyőrség országos parancsnokának az alapítvány esetében 175 vámmentes vámkezelést kellett megvizsgálnia. A pénzügyminiszternek az adományok vámkezelésének szabályozását kellett áttekinteni, és szükség esetén változtatási javaslatokat kellett tennie. További vizsgálatot javasolt a határozat a VPOP és az NBH együttműködésével kapcsolatban is.

A Vám- és Pénzügyőrség a Független Hírügynökséget úgy tájékoztatta, hogy az országgyűlési határozat által előírt vizsgálat lezárult és megállapították, hogy a vámkezelésekkor a Vámhivatal a jogszabályokban előírtaknak, a szokásos gyakorlatnak megfelelően járt el. A jelentést szerdán leadták az Országgyűlés költségvetési bizottságának.

Szilvásy György, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter a Független Hírügynökség kérdésére elmondta, hogy a számára előírt vizsgálatokat a nemzetbiztonsági bizottságnak kellett leadnia. Ezt a szerdai határidő előtt meg is tette, a jelentés tartalmáról azonban nem árult el részleteket, mivel a bizottság tagjai közül sem látta még mindenki az anyagot.

A Pénzügyminisztérium sajtóosztálya a Független Hírügynökségnek azt a tájékoztatást adta, hogy az őket érintő vizsgálattal szintén végeztek, határidőre leadták a bizottságnak. Részleteket egyelőre itt sem közöltek.

Az Országgyűlés 2007 június 27-én döntött úgy, hogy vizsgálóbizottságot hoz létre az Együtt Egymásért, Egy-másért Alapítvány korrupciógyanús ügyei kapcsán. A testület november 13-án tartotta alakuló ülését. Földesi-Szabó Lászlót, az alapítvány kuratóriumi elnökét és munkatársait áprilisban előzetes letartóztatásba helyezték milliárdos áfa-csalás gyanúja miatt. Szilvásy György akkori kancelláriaminiszter április végén rendelt el vizsgálatot a Nemzetbiztonsági Hivatalnál azután, hogy a sajtóban megjelent: a hivatal több munkatársa is érintett lehet az alapítvány ügyében. A bíróság augusztusban szüntette meg Földesi-Szabó László és négy társa előzetes letartóztatását, de lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el esetükben. Földesi-Szabó László később újságíróknak azt mondta: el tudnak számolni minden pénzzel, az alapítványnak nincs semmilyen kötődése a Nemzetbiztonsági Hivatalhoz, a szervezet nem a hivatal fedőszerve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!