Évtizedes a kultúracentrum

Akt.:
Évtizedes a kultúracentrum
© Fotó: Archív
Debrecen – Papp László: A Kölcsey nemcsak tégla, hanem lélek, szellemiség és működtető, látogató emberek összessége.

Jól csináljátok, megépítitek, amire szükségetek van, s idehozzátok a nagyvilágot – az elismerést Halász János kapta egy korábbi kulturális minisztertől. A Magyar Művészeti Akadémia felügyelő testületének elnöke a rövid kijelentést – amelyben sűrűsödött az egykori cél, az elmúlt évtized megvalósult álmai és a jövendő bizakodó tervei – a Kölcsey Központ megnyitásának tizedik évfordulója kapcsán rendezett ünnepségen idézte fel. A bálteremben csütörtökön összegyűlt intézményvezetők, politikusok, testvérvárosok polgármesterei, a történelmi egyházak vezetői mind tudtak volna egy-egy maradandó élményt idézni, amelyet ezen intézetben éltek át.

Papp László ezt hangsúlyozta beszédében: – E rövid idő alatt az intézmény rendkívül szervesen épült be a város életébe. A tágas terek, magasságok azt hirdetik, hogy az erős, gyarapodó város megengedhette magának, hogy létrehozza a kultúra, a szórakozás minőségi terét, amely szolgálatot tesz a jelennek és jövőnek. Ez az épület hirdeti azt az eltökéltséget is, amellyel Debrecen nevezni kíván az Európa Kulturális Fővárosa címre. A korábbi pályázatban vágyakat írtunk le, amelyek jó részét megvalósítottuk azóta. Sok vita övezte a központ megépítésének tervét, de ma már aligha vonja kétségbe bárki a döntés helyességét – szólt a városvezető.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a kommunizmus áldozatainak emléknapja kapcsán azt tárta a hallgatóság elé, hogyan változott az addigi városkép a rendszerváltást megelőző évtizedekben. Mint mondta, az erőszakos átrendezés szüleménye a korábbi művelődési ház, amely helyére épült a mostani Kölcsey Központ, s jelzi: a megyeszékhely ragaszkodik az identitásához, gyökereihez.

Az eseményen elhangzott: ahogyan az intézmény nyitásakor, úgy a jubileum alkalmával is négynapos programsorral ünneplik az évfordulót. Tegnap Berecz András estjét élvezhette a nagyérdemű.

HBN–HABE








hirdetés