Évről évre keresettebb a magyar dió a világban

Évről évre keresettebb a magyar dió a világban
© Illusztráció: AFP
Debrecen – A külföldi felvásárlók a magyar diót részesítik előnyben a többivel szemben.

Idén minden eddiginél nagyobb dióoltvány-értékesítést bonyolíthat Magyarország, azon belül is Kelet-Európa egyik legjelentősebb disztribútora, a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN), akik 2015-ben hozzávetőlegesen 10 ezer darab oltványt értékesítenek belföldön és külföldön egyaránt. Ez 40 százalékos növekedés a tavalyi évhez képest.

Nem áll meg itt

A társaság jövőre megduplázza az idei mennyiséget. „A kézben oltástól a piacra kerülésig két évre van szükség. Így jócskán előre kell terveznünk. A dinamikusan emelkedő igények miatt úgy döntöttünk, márpedig 2017-ben még több fára lesz szükség. Persze, ha visszaesik a piac, az óriási bukta, de erre nem is gondolunk” – mondta Kasztovszky Zoltán igazgató, aki elárulta, hogy az újonnan átalakult agrárszervezet hat lerakatában, Újfehértón, Fertődön, Cegléden, Budapesten, Érden és Kecskeméten mintegy 5000 oltványt értékesítenek. További ötezer darabot exportálnak német, horvát, szlovák és román relációban. Az országos dióoltvány mennyisége egyébként hozzávetőleg 120-150 ezer darab évente.

Tartja az árát

A diótermés ára stabilan magas a piacon, a minőség okán ugyanis a külföldi felvásárlók a magyar diót részesítik előnyben a többivel szemben. A magyar diónak párja nincs a világon! A beltartalmi értéke ugyanis magasabb, érése koraibb, mint a világ vezető fajtáinak. Az MKSZN büszke arra, hogy az intézet érdi telepén fejlesztették ki a dió kézben oltását, a magyar dió atyja, Dr. Szentiványi Péter dió- és gesztenyenemesítő irányítása alatt.

HBN

Címkék: ,