Evezős vb – Galambos Péter a legjobb 12 között

Budapest, Sarasota – A könnyűsúlyú egypárban éremesélyesként versenyző Galambos Péter második lett szerdai negyeddöntős futamában, s ezzel bejutott a legjobb 12 közé a floridai Sarasota-Bradentonban zajló evezős világbajnokságon.

A 31 éves váci sportoló – aki korábban nyert már két-két ezüst- (2012, 2016) és bronzérmet (2010, 2013) a vb-ken – végig uralta a versenyt, 500, 1000 és 1500 méternél is ő haladt az élen, s bár új-zélandi riválisa a végén lehajrázta, továbbjutása egy pillanatig sem forgott veszélyben. A futamból az első három került a csütörtöki középdöntőbe: a nemzetközi szövetség eredményközlője alapján Galamboson és Matthew Dunhamen kívül még a mexikói Alexis Lopez Garciának sikerült a továbbjutás.

A magyar evezős idei formája rendkívül biztató: a világkupa-sorozat mindhárom 2017-es versenyén az első három között zárt – Belgrádban nyert, Poznanban második, Luzernben pedig harmadik volt -, a csehországi Racicében rendezett Európa-bajnokságon pedig ezüstérmet akasztottak a nyakába.
Galambos középdöntőjét csütörtökön rendezik, s ekkor száll vízre a fináléba kerülésért a Fiala Balázs, Tamás Bence, Csiszár Péter és Krpesics Péter alkotta könnyűsúlyú kvartett is, amely két számban is indul a vb-n. A csapat négypárban előcsatározásokra kényszerül, míg négyesben már döntős, mert itt mindössze hat hajó nevezett.

A Juhász Adrián, Simon Béla duó – a kormányos Kolláth Vandával kiegészülve – már kedden bejutott a kormányos kettesek pénteki döntőjébe, s az is eldőlt, hogy a könnyűsúlyú kormányos nélküli kettesben érdekelt Szigeti Roland és Forrai Dávid pénteken a B fináléban evezhet majd.

A magyar érdekeltségű döntőket pénteken, illetve vasárnap rendezik.

– MTI –