Evezős olimpiai kvalifikációs regatta – Pétervári-Molnár Bendegúz kvótát szerzett

Budapest/Luzern – Pétervári-Molnár Bendegúz kvótát szerzett a riói játékokra normálsúlyú egypárevezősben. A magyar sportoló azzal harcolta ki az indulási jogot, hogy kedden a harmadik helyen végzett a szám döntőjében a luzerni, úgynevezett végső olimpiai kvalifikációs regattán.

A magyar sportoló remekül versenyzett a fináléban, ahol az első három helyezett jutott kvótához. A nemzetközi szövetség honlapjának közvetítése szerint féltávnál, 1000 méternél még az utolsó helyen haladt, ezután azonban felzárkózott az élbolyhoz és az 1500-as ellenőrzőpontnál már negyedik volt. Az utolsó métereken látszott, hogy a belga Hannes Obrenótól már nem lehet elvenni az első, az ausztrál Rhys Granttól pedig a második helyet, de a harmadik kvótáért óriási harc alakult ki Pétervári-Molnár és a dán Sverri Nielsen között. Az izgalmas befutó aztán a magyarnak sikerült jobban, aki 26 századmásodperccel megelőzte riválisát, így a célban ő örülhetett.

Pétervári-Molnár Bendegúz, a Budapesti Evezős Egyesület 23 éves versenyzője az első magyar evezős kvótát szerezte a riói játékokra.

A magyaroknak még két keddi döntőben van lehetőségük indulási jogot szerezni.

Eredmény:

döntő:

férfi egypár:

1. Hannes Obreno (belga) 6:47.610 p
2. Rhys Grant (ausztrál) 6:49.070
3. Pétervári-Molnár Bendegúz 6:50.210
4. Sverri Nielsen (dán) 6:50.470

később:

Simon Béla, Juhász Adrián – normálsúlyú kormányos nélküli kettes 16.50
Krpesics Péter, Szigeti Roland, Forrai Dávid, Vallyon Bence – könnyűsúlyú kormányos nélküli négyes 17.30

– MTI –Sporthírek


hirdetés