Evezős olimpiai kvalifikációs regatta – Kvótát szerzett a Simon, Juhász duó is

Budapest/Luzern – A Simon Béla, Juhász Adrián evezősduó is kvótát szerzett a riói játékokra kormányos nélküli kettesben. A magyar egység azzal harcolta ki az indulási jogot, hogy kedden a második helyen végzett a szám döntőjében a luzerni, úgynevezett végső olimpiai kvalifikációs regattán.

A nemzetközi szövetség honlapjának közvetítése szerint a két hete Európa-bajnoki címet szerzett magyar egység ismét a remek hajrájának köszönheti a sikert, miután 500 és 1000 méternél még csak az ötödik helyen haladt. Ötszáz méterrel a befutó előtt már a negyedikek voltak Simonék, de a vezető cseh egységet leszámítva nagyon együtt volt a mezőny.

Végül aztán a magyarok ismét bemutatták remek finisüket, amelyet az elmúlt hetekben már többször megcsodálhattak a nézők, s megkaparintották a kvótát. Az első hely a cseheké lett, akik rajt-cél győzelmet arattak. Csak a finálé első két hajója szerzett indulási jogot.

A 27 éves Simon és a 26 éves Juhász a 2012-es londoni ötkarikás játékokra is kijutott együtt, de Juhász a rajt előtt néhány hónappal fennakadt a doppingvizsgálaton, így Simon végül Széll Domonkossal indult a brit fővárosban, s lett 13.

Simon és Juhász is a szolnoki Tisza Evezős Egylet versenyzője, s az egypárevezősben indulási jogot kiharcoló Pétervári-Molnár Bendegúz után a második magyar evezős kvótát szerezték a riói játékokra.

A magyaroknak még egy keddi döntőben van lehetőségük indulási jogot gyűjteni.

Eredmény:

döntő:

férfi kormányos nélküli kettes:

1. Jakub Podrazil, Lukas Helesic (cseh) 6:29.820 p
2. Simon Béla, Juhász Adrián 6:30.400
3. Rodrigo Murillo, Martin Lasserre (argentin) 6:32.230

korábban:

döntő:

férfi egypár:

1. Hannes Obreno (belga) 6:47.610 p
2. Rhys Grant (ausztrál) 6:49.070
3. Pétervári-Molnár Bendegúz 6:50.210
4. Sverri Nielsen (dán) 6:50.470

később:

Krpesics Péter, Szigeti Roland, Forrai Dávid, Vallyon Bence – könnyűsúlyú kormányos nélküli négyes 17.30

– MTI –
hirdetés