Evezős ob – Még a külföldi rendezés lehetősége is felmerült

Budapest – Csepelen 27 egyesület képviseletében 523 versenyző vesz részt az evezősök péntektől vasárnapig tartó országos bajnokságán, amelyen minden korosztályt figyelembe véve 61 számban hirdetnek győztest.

A helyszínt illetően rendhagyónak számít a sportág 119. országos bajnoksága, tekintve, hogy Csepelen nincs hivatalos versenypálya. Pető Tibor, a magyar szövetség elnöke – a sportág kétszeres világbajnoka – az MTI-nek elárulta: miután a megszokott helyszínek, Velence és Szeged a pályákon zajló átalakítási munkálatok miatt kiestek, alternatív lehetőségként még a külföldi rendezés lehetősége is felmerült.

“Környező országok nemzetközi pályáiról beszéltünk az elnökségben, végül szakmai és gazdasági okokból úgy döntöttünk, hogy inkább a csepeli rendezést vállaljuk be” – mondta Pető Tibor. Hozzátette: aktív sportolóként többször versenyzett Csepelen – főként korosztályos viadalokon -, de az ő idejében felnőtt ob-t nem rendeztek.

“Most is csak kényszerből tesszük, de miután a főpróbának tekintett utánpótlás ob jól sikerült, bízunk benne, hogy a felnőtt és masters mezőny esetében sem lesz gond” – bizakodott az elnök.

A Duna csepeli szakaszán az evezősök számára nem megfelelő a vízfelület a versenyzéshez, hiszen nincs meg a szükséges két kilométeres egyenes szakasz – a rajt után kis ívet kell menniük -, de a szokásos hat hajó sem fér el egymás mellett, így négyhajós futamokat rendeznek. Pedig a helyszín a sportág – és a kajak-kenusok – egyik hazai fő bázisának számít, amelyre már évek, még inkább évtizedek óta megálmodták a versenypályát, amely Budapest olimpiai pályázatában is szerepelt volna.

“Nagyon bízunk benne, hogy nem egyszeri eset a csepeli ob, csupán ilyen körülmények között az első és az utolsó is egyben” – folytatta az elnök. Kiemelte: már zajlanak az előkészületek, a tervezési munkálatok, és bár kiderülhetnek hátráltató tényezők, nem beszélve a tényleges kivitelezés hosszúságáról, nagyon reméli, hogy a jövőben mégis valósággá válik a fővárosi versenypálya.

Az ob mindhárom napján kilenc órakor kezdődnek a futamok, míg a döntőkre délután kerül sor. A rajt a Kvassay hídnál, a cél a Gubacsi hídnál lesz.

– MTI –

Címkék: ,


További hírek a Sport kategóriából

Sporthírek