Évente kétszer érdemes szűrővizsgálatra menni

Évente kétszer érdemes szűrővizsgálatra menni
Budapest – Időről időre – főleg a nyári önfeledt napozás előtt – nézessük meg anyajegyeinket.

A bőrdaganatok leggyakoribb fajtájának számító melanóma gyakran meglévő anyajegyekből is kialakulhat, vagyis akinek világos a bőre és a haja, illetve sok anyajegye van, annál a kockázat is magasabb. A nőknél általában az arcon és a lábszáron, míg a férfiaknál a törzsön és a háton jelentkezik, és bár a betegség leggyakrabban 40 és 50 éves kor között üti fel a fejét, bárkinél előfordulhat. Érdemes tehát komoly hangsúlyt fektetni a megelőzésre: kerülni a túlzásba vitt napozást, szoláriumozást. – A szűrővizsgálatot általában évente kétszer – a napos időszak kezdetén és végén – érdemes elvégeztetni.

Ha így teszünk, jó eséllyel kiszűrhetjük a gyanús képleteket a fokozott UV terhelés előtt, és időben észlelhetjük a napozás UV terhelés hatására bekövetkező, aggodalomra okot adó változásokat – mondta dr. Kriston Renáta bőrgyógyász-kozmetológus.

Gyanús lehet, ha szabálytalan

A bőrgyógyászati daganatok felismerésénél nagy előnyt jelent, hogy az elváltozások a szemünk előtt alakulnak ki, így kellő odafigyeléssel hamar felismerhetőek és teljes mértékben kezelhetőek. „Ha a már meglévő anyajegyünk növekszik, színe megváltozik, széle szabálytalanná, formája aszimetrikussá válik, környékén viszketést, fájdalmat vagy vérzékenységet tapasztalunk, mindenképpen forduljunk orvoshoz!

A szakemberek a bőrre helyezhető mikroszkóp (dermatoszkóp) segítségével vizsgálják át az anyajegyeket, és a rejtett helyeket – talp, lábujjak közti rész, hajas fejbőr, intim területek – sem hagyják ki – magyarázta a szakember, aki szerint érdemes eltávolítani azokat az anyajegyeket, amelyekbe gyakran beleakad a körmünk, láncunk, ruhadarabjaink, hiszen így fokozattan fennáll az irritáció és sérülés veszélye, amely az elváltozás rosszindulatúvá válásának lehetőségét is magában hordozza.

HBN
hirdetés