Éveket kaptak a menekültcsempészek

Minimum 300 eurót kértek egy embertől. A rájuk kiszabott büntetés jogerős
Minimum 300 eurót kértek egy embertől. A rájuk kiszabott büntetés jogerős - © Fotó: Derencsényi István, archív
Debrecen – A megyeszékhelyről szervezetten szállították a menekülteket Németországba.

Több ponton megváltoztatta a Debreceni Járásbíróság J. A. és társai embercsempészés miatt kiszabott büntetését a másodfokon eljáró Debreceni Törvényszék a napokban megtartott tárgyalásán.

Az ügy kilenc terheltje közül hat vádlott esetében az első fokon kiszabott büntetést súlyosította, közülük az elsőrendű vádlottat 4 év 10 hónap helyett 6 év, a másodrendű vádlottat 4 helyett 5 év, a harmadrendű vádlottat 3 év 4 hónap helyett 4 év fegyházbüntetésre ítélte, továbbá az elsőrendű vádlottat Magyarország területéről 6 évre kiutasította.

Hosszabb időre terveztek

A negyedrendű vádlottat 3 év 6 hónap, a hetedrendű vádlottat 3 év, a tizedrendű vádlottat 3 év szabadságvesztéssel sújtotta a bíróság. Az ötödrendű vádlott esetén a korábban kiszabott szabadságvesztést enyhítette, őt jogerősen 2 év szabadságvesztésre ítélte a Törvényszék, s annak végrehajtását 5 év próbaidőre felfüggesztette.

A bűnszervezetben történt elkövetést négy vádlottnál (negyed-, ötöd-, heted- és tizedrendű) nem állapította meg a másodfokú bíróság, ezért esetükben a szabadságvesztés végrehajtását fegyház helyett börtön fokozatban határozta meg. Három vádlott (a negyed-, heted- és tizedrendű) a szabadságvesztés kétharmad részének kitöltését követően feltételes szabadságra bocsátható. A Törvényszék több vádlott esetében is – így az elsőrendű vádlottal szemben 39 ezer 600 euró – vagyonelkobzást rendelt el. Dr. Nagy Antal, a büntetőtanács elnöke az ítélet szóbeli indokolásakor kiemelte, hogy az első-, másod- és harmadrendű vádlott által létrehozott szervezet nyilvánvalóan hosszabb időre, tartós együttműködés céljából szerveződött olyan feladatmegosztással, amely önmagában tervszerű, összehangolt működést feltételezett.

Ismerték a lakókat

A bíróság által megállapított tényállás szerint a bűnszervezetet az elsőrendű vádlott, J.A. vezette, aki menedékkérelme elbírálására várt a debreceni menekülttáborban. Alkalmi munkaként a táborban lévő szabadidős létesítményben vezette a jelenléti ívet, így napi kapcsolatban állt a táborlakókkal, akik közül „utazásszervező” híre alapján sokan felkeresték. Ő egyeztette velük a cél országot, az időpontot és a viteldíjat, a sofőrök szervezését pedig a magyar nyelvet nála jobban beszélő másodrendű vádlott intézte, élettársával, a harmadrendű vádlottal; ők ketten a tábor vegyesboltjában dolgoztak.

A tevékenységen belül az elsőrendű vádlott irányított, a harmadrendű vádlott a szervezői feladatok mellett többek között tolmácsolt a sofőrként tevékenykedő vádlottak irányába. A sofőröket internetes álláskeresők közül választották ki, különböző hirdetési oldalakról. Az egyeztetett időpontokban legtöbbször két debreceni áruház parkolójából indultak. Az úti cél szinte mindig Németország volt, a legtöbb migránst Frankfurtba vagy Münchenbe vitték. A szállításokért legkevesebb 300 eurót kértek személyenként. A bűnszervezet 2013 ősze és 2014 tavasza között 15 alkalommal összesen 132 menekültet csempészett ki a debreceni menekülttáborból – állapította meg a bíróság.

HBN