Debrecen hírei

2018.02.13. 16:15

360 fokos videó: az alföldi barokk stílus gyöngyszeme

Debrecen - A Szent Anna Székesegyház Debrecen egyik meghatározó épülete évszázadok óta. Megismerkedtünk az ikonikus épület történetével, és körbe is jártuk 360 fokos kameránkkal.

Debrecen - A Szent Anna Székesegyház Debrecen egyik meghatározó épülete évszázadok óta. Megismerkedtünk az ikonikus épület történetével, és körbe is jártuk 360 fokos kameránkkal.

A Szent Anna Székesegyház története mintegy 300 évre nyúlik vissza. A kezdeti csonka tornyok után és az egykori Béke út nevéhez méltón magasodik 2018-ban is a katolikus templom.

A Szent Anna templom városunk első műemléke, de nemcsak ennek a vidéknek, hanem egyszersmind a magyarországi barokk stílusnak is igen kiváló építészeti alkotása. 1993. május 31-től a Debrecen-Nyíregyháza Egyházmegye székesegyháza.

A templom építése 1721-1746 között zajlott, aminek a költségeit Gr. Csáky Imre bíboros biztosította. Az ő tiszteletére készített szobor a bejárattól balra található, amit E. Lakatos Aranka művész készített 2015-ben: a katolikusok Debrecenbe való visszatérésének 300. évfordulójára.

A belső szépség

A templomba belépve a barokk stílusjegyeket képviselő arany és bronz színek tűnnek ki a fehérre festett falak közül. A gazdag díszítés, a monumentális képek és a mennyezetig érő főoltár a nagyságot érezteti. A hét oldalkápolnában kaptak helyet a keresztút fafaragvány képei. Ezeken követhetjük Jézus szenvedésének útját. Az öt mennyezeti freskó Ungváry Sándor nevéhez fűződik, ezek 1936–38 között készültek. A székesegyház bal oldalán található a szószék, melyen az evangélista szobrok Márkot, Mátét, Jánost és Lukácsot ábrázolják. A hatalmas tér szépsége a hangszerek királynőjével, az orgonával lesz teljes, amit Riegel Ottó készített a templomnak 1913-ban.

Őseink hite kiállítás

A Szent Anna Templomban az Őseink hite kiállítás 2010. június végén nyitotta meg kapuit, és azóta is folyamatosan látogatható. A reprezentatív kiállítás a székesegyház értéktárgyaiból és a hívek családi emléktárgyaiból áll össze. A falakon sűrű egymásutánban képek lógnak minden négyzetcentiméteren tárgyak sorakoznak, köztük II. János Pál pápa 1991. augusztus 18-ai látogatására is értékes fotókkal és érmékkel emlékeznek.


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!