Év végére minden lecsendesedett

Év végére minden lecsendesedett
© Fotó: Derencsényi István
Hajdú-Bihar – Migránsok, menekültek, terror külföldön; menekülttábor, átadások, ünnep megyénkben.

Októberben eldőlt: év végéig bezárják a Sámsoni úti menekülttábort. A Balla Irma gyilkosság ügyében vádjavaslatot tett az ügyészség D. Lajos ellen. Megkezdődött a Balmazújváros-Lászlóházi telepen tárolt veszélyes hulladék ártalmatlanítása. Forgalom lassító demonstrációt tartott a Quaestor-károsultak egyesülete. Szelídebb témákban sem voltunk szűkében a hónapban: elkezdődött az állami földek árverése, megvoltak az első szalagtűzők. Mindeközben a menekültügy uralta a hazai- és a külpolitikát – Juncker rendkívüli uniós csúcsot hívott össze, Szlovákia, a déli határunk védelmére, 50 rendőrt küldött Magyarországra.

November is a menekülttáborhoz kapcsolódó eseménnyel indult, kiürítették az objektumot. Szokatlan eset történt a Bethlen utcai OTI-ban, ahol egy férfi ruházatából kiesett a gázpisztoly és a földre érve elsült, senkinek sem lett baja. November 6-án átadták a Püspökladány és Szajol között felújított vasúti pályát.


Fotó: Molnár Péter Fotó: Molnár Péter (galéria) ©

A nyugdíjba vonult Bosák Nándor megyéspüspöke helyére november 14-én iktatták be Palánki Ferencet. Átadták a nyugati kiskörút második szakaszát – ezek is novemberben történtek. Mint ahogy Párizsban az Iszlám állam 3 terroristacsoportjának összehangolt támadása következtében 132-en vesztették életüket és több százan sebesültek meg. Nem sokkal később Bamakóban 27-en haltak meg egy szállodai túszdrámában.

December az előzőekhez képest csendes hónap volt. A karácsonyi készülődés, az advent uralta a közéletet, amelyet csak némileg borzolt fel Kövér László házelnöknek a Fidesz kongresszusán, majd Kovács Ákos énekesnek egy tévéinterjúban a nők szerepére tett kijelentése. A hónap első napján átadtuk a Napló TOP 100 gazdasági díját, mégpedig Fülöp Zsoltnak, a Trans-Sped KFT. ügyvezetőjének. Kiteljesedett a novemberben Vásároljuk vissza a Nagytemplomot címmel a Mosoly Alapítvánnyal közösen kezdeményezett jótékonysági akciónk, amelynek keretében nagyvállalatainak vezetői néhány hét alatt több mint 2 millió forintot adományoztak gyermekklinika onkológiai részlegének. 25. alkalommal érkeztek Debrecenbe betlehemezők szerte a Kárpát-medencéből a Nemzetközi Betlehemes találkozóra. A megyei közgyűlésben is megemlékeztek a negyedszázados önkormányzatiságunkról, fennállásának negyvenedik évfordulóját ünnepelte a Vojtina bábszínház, valamint karácsony alkalmából miséket és istentiszteleteket tartottak az egyházak szerte a megyében.

HBN