Év végéig az M35-ös első üteme készülhet el

Akt.:
Év végéig az M35-ös első üteme készülhet el
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – A Debrecent Berettyóújfaluval összekötő autópálya második ütemének átadása 2018 végén várható.

Mint azt korábban már többször megírtuk, az M35-ös autópálya Debrecen és Berettyóújfalu közötti szakaszának kivitelezése két ütemben valósul meg. Hogyan haladnak a munkálatok? Ezt a kérdést tettük fel a beruházó NIF Zrt.-nek.

A válasz szerint a 4-es főút és az épülő M35-ös utat a a 47-es főúttal összekötő 481-es főút között földműépítés, a műtárgyaknál cölöpalapozás, valamint pillérépítés folyik. Már megkezdték a 481-es főút nyomvonalán is teljes hosszban a a kivitelezést, építik a földművet és az átereszeket.

Mindkét ütemen dolgoznak

Az M35-ös további, Berettyóújfaluig tartó részén a kivitelező az elmúlt időszakban folytatta a szállító utak megerősítését, az építési anyagok beszállítását, és a téli leállást követő ellenőrző méréseket. Folyamatban van a régészeti megelőző feltárás is, a Derecskei-vízfolyásnál pedig mederburkolás zajlik. A szintén megépítésre váró 481-es főúttól Berettyóújfalu felé egy közel 5 kilométeres szakaszon töltésalapozás, a keresztező földutaknál töltésépítést végeznek illetve a földutakról humuszt távolítanak el. A hidaknál a háttöltés és a szerkezeti cölöpök építése van folyamatban.

Kétszer két sávon

Mint ismert, az M35-ös autópálya Debrecen és Berettyóújfalu közötti első, 5,4 kilométeres szakasza 2×2 forgalmi-, leálló- és középső elválasztó sávval épül meg. Két különszintű közúti csomópontot is kialakítanak a 4-es, valamint a 481-es főút keresztezésénél. A 17,2 milliárd forint költségvetésű kivitelezést a Colas Hungária-Colas Út Konzorcium végzi. A beruházás keretében 4,9 milliárd forintért, 5,5 kilométer hosszan építi meg az STR Építő Kft. 481-es főutat, amely a repülőtér felé biztosít majd magas színvonalú közúti kapcsolatot. Az első ütem legkorábban 2017 év végére készülhet el.

Különszintű csomópontok

A beruházás második ütemében 481-es főút – Berettyóújfalu közötti 18,7 kilométeres része készülhet el 46,9 milliárd forintért. A fejlesztés keretében egy különszintű csomópontot épül az M35 autópálya és a Hajdúszovátot – Derecskével összekötő út kereszteződésében. Mikepércsnél egyszerű, Derecskénél komplex pihenőhelyet alakítanak ki. A projekt részeként megépül az M4 autópálya egy rövid, 1,5 kilométeres szakasza is Berettyóújfalunál. A kivitelezést a HÓDÚT Kft. és Duna Aszfalt Kft. közösen végzi, az második ütem átadása 2018 végén várható. A NIF Zrt. tájékoztatás szerint a kivitelezés mindkét szakaszon ütemterv szerin halad.

Húsz perccel rövidebb

Az M35-ös autópálya újabb két ütemének a megépítésével a biztonságos és gyorsabb haladás mellett, a 47-es főút menti települések – Debrecen, Mikepércs, Sáránd, Derecske, Tépe és Berettyóújfalu – jelentősen tehermentesülnek az átmenő forgalomtól. Az autópályán haladva Berettyóújfaluig a menetidő várhatóan 20 perccel fog csökkenni a 47-es főúthoz képest.

HBN-ÉPAlapkő tanúsítja, épül az M35-ös új szakasza

Jó esetben három év múlva végig autópályán juthatunk el a román határig – reméli Tasó László államtitkár.

 


A sztrádaépítéssel is a fiatalok itt tartása a cél

A tervek szerint halad az M35-ös építése, az M4-es sztrádával 2019. második felére érheti el az országhatárt.

 


Videó: Danuta után Malvin is előkerült

A szakemberek nagy jelentőségűnek tartják a három női leletegyüttest, melyet a készülő M35-ös autópálya nyomvonalán találtak.