Magyarország

2008.10.10. 12:49

A nyilvántartott álláskeresők száma csökkent, a pályakezdőké azonban nőtt

<p>Enyhén csökkent a bejelentett álláskeresők száma szeptemberben az előző hónaphoz képest, így csaknem 424 ezren kerestek munkát.</p>

Több mint 67 ezer álláshelyet kínált az Állami Foglalkoztató Szolgálat szeptemberben. Ebből új bejelentett álláshely 40 ezer volt, ami 10 ezerrel több, mint augusztusban - derül ki az ÁFSZ összesítéséből, amelyet Pirisi Károly, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal főigazgatója ismertett pénteki sajtótájékoztatóján.

 A szeptemberben bejelentett új álláshelyek száma 40,3 ezer volt, számuk augusztushoz képest 10 ezerrel (több mint 33 százalékkal) emelkedett. Ez leginkább a szezonális hatás eredménye. Tavaly szeptemberhez képest azonban enyhe - 6,8 százalékos - mérséklődés figyelhető meg - mondta Pirisi Károly. Az ÁFSZ 67,4 ezer állást kínált szeptemberben, ebben benne vannak az előző hónapban be nem töltött és az újonnan bejelentett álláshelyek is. A hónap végére ezek közül 30 ezer maradt betöltetlen.

A főigazgató arról is beszél, hogy szeptemberben enyhén csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma: ez előző hónaphoz képest 1100-zal kevesebben voltak a regisztráltak. Így összesen csaknem 424 ezer ember keresett munkát szeptemberben. Az előző év azonos időszakához viszonyítva 2 százlékos növekedést figyeltek meg. Ez azonban lénygesen kevesebb, mint egy évvel ezelőtt: 2007. szeptember végén csaknem 10 százalékkal volt magasabb az álláskeresők száma az egy évvel korábbinál - tette hozzá.

A nyilvántartott pályakezdőkről Pirisi Károly elmondta: a többi álláskeresővel ellentétben szzámuk szeptemberben tovább növekedett. Ez a növekedés azonban kisebb volt, mint az előző két hónapban. Augusztusról szeptemberre a pályakezdők száma 0,9 százalékkal, 420 fővel emelkedett, ezzel a szeptemberi zárónapon csaknem 46 ezer pályakezdő volt a szolgálat adatbázisában.

A területi különbségek egyébként továbbra is jelentősek: az álláskeresők aránya Észak-Magyarországon és Észak-Alföldön a legnagyobb. A legjobb mutatóval Közép-Magyarország rendelkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!