Helyi közélet

2012.09.25. 16:42

Isten háza

Nyíracsád –Könyv jelent meg a nyíracsádi zsidó és baptista egyházközségek történetéről

Nyíracsád –Könyv jelent meg a nyíracsádi zsidó és baptista egyházközségek történetérőlSzeptember 23-án délután ünnepi istentiszteletre gyűltek össze a hívek Nyíracsád baptista imaházában. A gyülekezet tagjait Kovács Lajos Zsigmond baptista lelkipásztor köszöntötte, majd Papp János, a Magyarországi Baptista Egyház elnöke hirdette Isten igéjét.

Zsinagógából imaház

Ezt követően került sor az Isten háza című könyv bemutatójára, mely szeptember közepén Vereb Csabáné helytörténeti kutató szerkesztésében látott napvilágot. A nyíracsádi zsidó egyházközség történetét dolgozza fel keletkezésétől - az 1860-as évektől az 1950-es évekig -, valamint a baptista gyülekezet történetét, annak megalakulásától – 1924 - től napjainkig. 

A két felekezet történetét az az épület köti össze, mely a zsidók deportálásáig zsinagóga volt, majd 1959-től a helyi baptista közösség imaházának ad otthont.

Megrázó emlékek

A könyv egykori hiteles dokumentumokra támaszkodó történelmi, a nyíracsádi zsidóság történetét feldolgozó fejezetei Halmos Sándor egyetemi docens munkája nyomán születtek. A helyi baptista egyházközség, születéséről és életéről pedig Kovács Lajos Zsigmond lelkipásztor, valamint Bereczki Lajos a Baptista Egyház Központi Levéltárának igazgatója által írt fejezetek tanúskodnak.

Igazi helytörténeti kincsnek számítanak azok a megrázó történetek, melyek a Vereb Csabáné, valamint dr. Katona Gyula nyugállományú polgármester által összeállított Emlékképek című fejezetek személyes visszaemlékezési, helytörténeti gyűjtései nyomán születtek. A könyv szerzőit dr. Nagy János Nyíracsád község polgármestere, a könyv felelős kiadója köszöntötte, majd a szerzők idézték a könyv készítésének legemlékezetesebb pillanatait.

HBN - KZE | Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában