Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.04.11. 11:14

Miskolc legyen Miskolc! Lett...

<p>Miskolc - Öt éve még ki gondolta volna, hogy teljesen átalakul a miskolci belváros? Megtörtént: 1,66 milliárd forint uniós támogatással.Megépült a Szinva terasz, a Hősök tere, kétirányúvá vált a Corvin utca és a többi...</p>

Erősen csodálkozhattak az egyik reggelen a miskolci főutcán járók (2003 kora nyarát írtuk), amikor a város két alpolgármesterét nyakkendősen, zakósan lapátolni látták. Fát ültettek. A gesztusjellegű eseményről – amellyel a városvezetés azt akarta kifejezni, hogy elindul egy, a belváros arculatát javító program –  portálunk is beszámolt. A történteket sajtótájékoztató követte, ekkor mutatta be Fedor Vilmos alpolgármester azt a nyolc építészt, kerttervezőt és iparművészt akiket arra kért fel a város, hogy álmodják meg a belváros új arculatát. Az alapelv: öt-hat éven belül épüljön meg, és ne másoljunk, ne legyen a borsodi megyeszékhelyből Szeged, Kassa vagy Debrecen. Miskolc legyen Miskolc!

1, 66 milliárd

A team vezetője a nemrégiben Ybl-díjat kiérdemelt Puskás Péter lett, az ő irányításával találódott ki a miskolci belváros rehabilitációja. Akkor még nem volt meg rá a pénz, később viszont 1,66 milliárd forintot nyert a város a tervek megvalósítására az Uniótól.

A rehabilitáció legelső fejezeteként a Városház tér és a Villanyrendőr közti szakaszon állítottak fel több kandelábert, és 2004 őszére elkészült a Szemere utcai buszmegálló. Acélszerkezetét Fata György iparművész készítette tanítványaival: igyekeztek olyan anyagot és formát megálmodni, amelyek az egykori, miskolci acélgyártásra utalnak, nyilatkozták annak idején lapunknak.

Ezután a buszmegálló mögötti elhagyatott patakpart és a szürke aszfaltburkolatú parkoló átépítése következett. A Puskás Péter tervezte Szinva teraszt – legfőbb látványossága, hogy kibontatott úgy tízméternyi Szinva-szakasz, és a tér szintje lekerült szinte a vízig – 2005 novemberében adták át, azóta városi rendezvények kedvelt színhelyévé nőtte ki magát.

Kétirányúsított utcák

A belvárosi rehabilitáció folytatásaként épült meg a a passzázs- jellegű építészeti megoldású Kandia köz, az utcácska a Szinva teraszt a főutcával és a színházzal köti össze. A munkálatok a Déryné utca sétáló utcává alakításával folytatódtak, addigra a színház homlokzata is elkészült már. 2006 novemberében adták át a megújult Kazinczy utcát: szintén díszburkolatot kapott. Átadása forgalmi rend változással is járt, hiszen azóta a személygépkocsik nem, csak a buszok és a taxik hajthatnak be erre az utcára. Ahhoz viszont, hogy a forgalom csökkenhessen ezen a szakaszon, kétirányúsítani kellett a Szentpáli és a Corvin utcákat.

Ez is a projektre szánt összegből történhetett meg, igaz, az önkormányzat hozzátoldott az uniós pénzhez még valamennyit (300 millió körüli összeget), így a VörösmartyCorvin utca közti szakaszt is négysávossá tehette. A belvárosi rehabilitáció részeként a Béke mozi előtti teret is felújították, befejezéseként pedig 2007 tavaszára elkészült a Hősök tere, ahová egy mélyparkoló is építtetett. 

Lehet egy igazi főterünk

A belváros fejlesztése ezzel még nem ért véget. További pályázatokat nyújtott be a város, például a történelmi avas rekonstrukciójára. Túl vagyunk egy ötletpályázaton is: a Szent István tér átalakítására írták ki. Miskolc ugyanis szeretné, ha lenne egy igazi főtere, a Szent István tér lehetne az. Igaz, nem tartozik szorosan a belvárosi rehabilitációhoz, de azzal párhuzamosan futott a Főutca Plaza Projekt, ennek során felújíttatta a város az itt lévő házak homlokzatát. Részeként az üzletek portáljai is átalakultak, nívósabbá váltak.

Egy a sok közül: Szinva terasz

A Szinva terasz kialakításaként a Kandia köz átformálása részeként egyebek között 3200 négyzetmétert burkoltak le kővel a volt parkoló helyén, vízi látványosságot csináltak a Szinvára, díszkivilágítást adtak a térnek, passzázselemekkel lefedték a Kandia közt, ahol 500 négyzetméternyi burkolatot is kicseréltek. Bővítették a Szinva-parti hídszerkezetet, parkolókat alakítottak ki a tér mellett.

Emlékszik?
Lapunk is ötletelésre szólította fel olvasóit, amikor elkészült a Szinva terasz. Levélben, telefonon, e-mailben másfél száz javaslat érkezett be hozzánk, számosan pedig a polgármesteri hivatalnak címezték névjavaslataikat. Az ezeket elbíráló testület — a meghívottakkal kiegészült kulturális és sportbizottság — négy nevet ajánlott a képviselők figyelmébe: Szinva terasz, Szinva-parti sétány, Kandia terasz, Szinva sétány. És lett...

Belváros-rehabilitáció
A belváros rehabilitációjának teljes támogatási összege: 1 milliárd 666 millió forint
A támogatás 83 százaléka, azaz 1 milliárd 249 millió forint az EU Regionális Fejlesztési Alapjától származik
16,67 százalék, vagyis 249 millió 949 millió forint magyar kormányzati finanszírozás
Saját (önkormányzati) forrás: 166 millió 600 ezer forint

Beruházások, összegek

Szinva terasz
Építkezés: 2005 június-november
Ennyibe került:
Szinva-híd: 61 millió 954 ezer 366 forint
Szinva terasz: 285 millió 503 ezer 962 forint

Kandia köz
Építkezés: 2005 június-november
Ennyibe került: 57 millió 555 ezer 955 forint
– Déryné utca
Építkezés: 2006 március-június
Ennyibe került:124 millió 500 ezer

Hősök tere
Építkezés: 2006 szeptember – 2007 május
Ennyibe került:497 millió 648 ezer 969 forint

Kazinczy utca
Építkezés: 2006 június-november
Ennyibe került: 148 millió 559 ezer 461 forint

Corvin utca négynyomsávosítása
Építkezés: 2006 március-szeptember
Ennyibe került: 228 millió forint

A színház rekonstrukciója
Építkezés: 2005 szeptember-november
Ennyibe került:57 millió 785 ezer 038 forint

Béke mozi előtti tér
Építkezés: 2006 június-november
Ennyibe került:62 millió 900 ezer forint

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!