advent

2019.12.03. 15:37

A megye településein is fellobbantak az adventi lángok

Advent első vasárnapján a legtöbb településen közösen ünnepeltek az ott élő emberek.

Fotó: Mészner Sebestyén

Meggyulladt az első láng Újirázon is

A katolikus templom előtti tér az ilyenkor megszokott pompáját öltötte fel. Szorgos kezeknek, több szervezet és intézmény összefogásának köszönhetően közös adventi koszorú készítéssel, Betlehem állítással kezdték meg a katolikus faluban a várakozás időszakát.

A darvasiak örülnek az újításnak

Darvason régen látott tömeg gyűlt össze advent első vasárnapján este. Takács Attila polgármester köszöntője után Szabó Gyula református lelkész szólt a megjelentekhez, majd a falu új, fiatal polgármestere meggyújtotta az első gyertyát. A szépen kidíszített téren forralt bor, sütemények, karácsonyi zene és remek hangulat várt minden darvasi lakost. A tömegben többen is megjegyezték, hogy végre történik itt is valami. Ez az adventi program az ifjú polgármester új kezdeményezéseinek egyike. Takács Attila korábban elmondta, hogy szeretné, ha lennének közösségi rendezvények a kis településen, hogy a fiatalok és gyerekek szeressenek itt élni. A következő vasárnap újra együtt lehet a kis falu apraja-nagyja, hiszen a második gyertya gyújtása következik.

Fotó: B. Kiss Andrea

Tündér a Funtinelről

Egy remek darabot láthatott a csökmői közönség a Faluházban advent első vasárnapján. Wass Albert gondolatait Kincses Zoltán szeghalmi író vitte színpadra. Kincses László zenész csodálatos dallamokat komponált alá, Gulyás Erika előadása pedig mindenkit magával ragadott. A monodrámát egy káprázatos hangú énekesnő, Zsombok Réka éneke nyitotta meg és zárta le. A műsor kiváló volt az adventi időszak ráhangolódására.

Közel ötvenen az első gyertyagyújtáson

Advent első gyertyáját gyújtotta meg december 1-én Nagy Tibor polgármester, Hajnalné Pénzes Edit alpolgármester ünnepi gondolatainak kíséretében. A közel ötven főnyi résztvevő együtt énekelte az Adventi hírnök című gyönyörű dalt, együtt mondta az imát, majd Szabó Gyula református lelkész szavait követően egy kis szeretetvendégségen kötetlen és jó hangulatú beszélgetés zajlott. A következő gyertyát, december 8-án délután 4 órakor Nagy Elemérné, a Csökmő Népdalkör vezetője fogja lángra lobbantani.

Adventindító énekszó

A Szűcs Henriett vezette Harmónia Női Kar és a Napfény Óvoda óvodásai ünnepi dallamokkal nyitották meg a karácsonyvárás időszakát a nádudvari művelődési központban felállított adventi koszorú mellett december 1-jén. Az első gyertyát – két kis ügyes kezű ovis közreműködésével – Maczik Erika polgármester gyújtotta meg az ünnepi koszorún.

Keresztesen is áll a Betlehem és ég a gyertya

Biharkeresztesen a Betlehemi jászolt az idén is összefogással állították fel sokak örömére. A férfiak együttes munkával megajándékozták a város közösségét, hogy ezáltal az ajándékozó és ajándékozott egyaránt érezhesse az év különleges időszakának közeledtét. Ez egy olyan ajándék, amely szívből jött, közös erővel a közösség javára. A napokban katolikus templom elé látogatók olyan küldöttek voltak, mint 2000 évvel ezelőtt a három napkeleti bölcs, akik ajándékot vittek tarisznyájukban Jézusnak. A jászol elkészülte után advent első vasárnapján közösen ünnepelt a város apraja-nagyja. Nagy Zsolt esperes meggyújtotta advent első gyertyáját, a Gárdonyi Zoltán Református Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói csodálatos dalokkal kápráztatták el a jelenlévőket. Mindenkit megérintett a karácsony szelleme és felkészíthették lelküket az ünnepre.

Közös gyertyagyújtás advent első vasárnapján

December első napján gyulladt meg az adventi időszak első gyertyalángja a berettyóújfalui Szent István téren. Vasárnap este nyílt meg vitéz Dombi Géza Zsigmond festőművész alkotásaiból álló kiállítása is a Mozi Galériában. A művész a tárlatra korábbi munkáiból válogatott képei mellett két új festményt is hozott az adventi időszak témájához kapcsolódóan. A kiállítást Nagy Zsolt esperes nyitotta meg, aki a kiállítóval meglévő személyes kapcsolódási pontjai mentén mutatta be a művészt. A tárlatnyitó után a mozi előtti téren fellobbant az első gyertyaláng a város adventi koszorúján. Igét Rákóczi Jenő plébános hirdetett. Advent első vasárnapján a helyi katolikus gyülekezet kórusa énekkel, tagjai pedig szeretet vendéglátással készültek az ünnepre. A csípős hidegben melegséget a Szász Tanya sátrában elfogyasztott forró italok nyújtottak.

Szeretnénk rátalálni az igazi világosságra

Az első gyertyagyújtási ünnepséget a református templomban tartották vasárnap este 5 órától. A Bihari Citerazenekar előadása színesítette a műsort, énekeltek, citeráztak, karácsonyi és katonadalokat adtak elő. Szabó Zsolt tiszteletes beszédében az ünnep fényére hívta fel a figyelmet. – Decemberben a lelkünket is próbáljuk felöltöztetni az igazi fénnyel. Keressük a természetes fényt, ahogy keresték annak idején a világító testeken keresztül az utat azok a vándorok, akik elindultak a betlehemi csillag nyomában. A lelkünk úgy van berendezkedve, hogy szeretnénk rátalálni az igazi világosságra. Vannak emberi csillagok is, akik tettek valamit a világért, az emberiségért. A gyertyának pedig különlegessége az, hogy miközben ég, nemcsak fénye van, hanem meleget is ad: célja és feladata van.

Az ünnepi istentisztelet után a gyülekezet tagjai és a jelenlévők átvonultak a főtéren elhelyezett adventi koszorúhoz, ahol Törökné Csörsz Csilla intézményvezető meggyújtotta az első gyertyát. Forró teával, aprósüteménnyel kínálták a szervezők a hideg időben az ünneplőket.

B. Kiss Andrea, Marján László, Juhász Angéla, Kogyilláné H. Szófia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában