Európai emléknap – Litván, lett miniszter: mesterséges a jobboldali és baloldali diktatúrák szembeállítása

Budapest, 2012. augusztus 23., csütörtök (MTI) – Mesterséges a jobboldali-baloldali fölosztás a XX. századi európai totalitárius rezsimek esetében – mondta a litván igazságügyi miniszter az MTI-nek csütörtökön Budapesten.

Remigius Simasius – a Liberális Mozgalom nevű párt tagja – a totalitárius diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából a Parlamentben tartott, Szembesítés a múlttal című nemzetközi konferencián vett részt.

A tárcavezető kifejtette az MTI kérdésére: a totalitárius rezsimek esetében mesterséges a jobboldali-baloldali fölosztás, mert ezen ideológiai rendszerek közös alapgondolata volt, hogy a természetes fejlődés során kiépült társadalmi struktúrát le kell rombolni, és valamiféle “új rendre” van szükség. A német nemzetiszocialista mozgalomnak például, mint a neve is mutatja, volt bizonyos baloldali jellege – mondta. Hozzátette: “sajnos nagyon sokan nem tudnak róla”, de a két totalitárius rezsim kiterjedt együttműködést folytatott egymással. Amellett, hogy 1939-ben megállapodást kötöttek egymással, volt bizonyos hasonlóság a belpolitikában is; a Szovjetunióban például ez idő tájt erősödött az antiszemitizmus – mutatott rá a litván miniszter.

Janis Bordans lett igazságügyi miniszter – a Mindenki Lettországért (VL) nacionalista párt tagja – úgy nyilatkozott az MTI-nek: “Minden típusú terrornak és népirtásnak van egy közös eleme: semmibe veszik az ember személyes méltóságát és az emberi életet. Ez közös minden totalitárius rendszerben. Természetesen minden bűn egyedi az egyes családoknak, azoknak, akik átélték, akiket személyesen érint, de a fő elemek azonosak”.

1939. augusztus 23-án írta alá a szovjet és a német külügyminiszter az utánuk azóta Molotov-Ribbentrop-paktumként emlegetett megállapodást, a sztálini Szovjetunió és a náci Németország közötti megnemtámadási szerződést. Az Európai Unió tagállamainak igazságügyi miniszterei tavaly júniusban határoztak arról – magyar-lengyel-litván kezdeményezésre -, hogy ez a nap legyen a totalitárius rendszerek áldozatainak nemzetközi emléknapja.

MTI