Európai Bizottság: meg kell erősíteni a tagállamok gazdasági alapjait

Brüsszel – A pénzügyi piacok változékonysága és növekvő külső kockázatai miatt erősíteni kell a tagállamok gazdasági alapjait – hangsúlyozta Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke pénteken Brüsszelben, miután az uniós bizottság közzétette országjelentéseit, amelyek a tagállamok makrogazdasági egyensúlyhiányainak megelőzésével foglalkozik és részletezi a kiigazításokat.

A jelentéscsomag a gazdaságpolitikai koordinációt, a szakpolitikai reformok nyomon követését, valamint a tagállamok által kezelendő kihívások korai azonosítását szolgálja.

A novemberben közzétett 2016. évi éves növekedési jelentéssel és az euróövezetre vonatkozó ajánlásokkal szemben a pénteken nyilvánosságra hozott jelentés az európai szintű prioritások helyett a nemzeti dimenzióra összpontosít.

A bizottság az országjelentések alapján még a nemzeti programok áprilisi előterjesztése előtt párbeszédet fog folytatni a tagállamokkal nemzeti szakpolitikáik alakításáról, majd tavasz végére kidolgozza az országspecifikus ajánlásokat.

Az Európai Bizottság éves elemzésével, az uniós tagállamok gazdasági és társadalmi kihívásait részletező országjelentés nevű dokumentumával kapcsolatban Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke úgy vélekedett, hogy a pénzügyi piacok megnövekedett változékonysága és növekvő külső kockázatai miatt sürgősen erősíteni kell a tagállamok gazdasági alapjait.

Az Európai Bizottság elemzése azt mutatja, hogy a tagállamok számos területen végrehajtották a szükséges reformokat, az erőfeszítés ugyanakkor egyenlőtlen. Számos tagállamnak nagyobb határozottságra van szüksége gyenge pontjaik kezelésében, mint például a magas állami és magánadósság – fogalmazott a bizottsági alelnök.

Marianne Thyssen, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért, munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztosa a jelentéssel kapcsolatban elmondta, hogy a 2008-as gazdasági válság óta most a legmagasabb az európai foglalkoztatási ráta, noha még mindig túl sokan vannak munka nélkül. Az unió egyik legfőbb feladata, hogy segítse a tagállamokat polgáraik munkához juttatásában – hangsúlyozta az uniós biztos.

Pierre Moscovici gazdasági és pénzügyekért felelős uniós biztos szerint az Európai Bizottság pénteken közzétett jelentésében a lehető legpontosabb és részletes képet adja az uniós országok gazdasági helyzetéről. Ez a részletes elemzés szolgál az EU intézményeinek és a nemzeti hatóságok tavaszi párbeszédének alapjául, különös tekintettel az országspecifikus ajánlásokra – tájékoztatott az uniós biztos.

Továbbra is a munkahelyteremtés és a gazdasági növekedés az elsődleges cél – húzta alá Moscovici.

Mivel az unió gazdaságának fellendülése még mindig törékeny, a bizottság arra ösztönzi a tagállamokat, hogy folytassák a gazdasági reformokat és javítsák a makrogazdasági egyensúlyhiányt – hangsúlyozta az uniós biztos.

Az Európai Bizottság a következő hónapokban kétoldalú találkozókon folytat párbeszédet a tagállamokkal, hogy megvitassák az országjelentésben megfogalmazott ajánlások részleteit. A tagállamoknak áprilisban kell bemutatniuk reform- és konvergenciaprogramjukat az uniós bizottságnak, amely ezt követően újabb, a legfontosabb gazdasági és társadalmi elvárásokat tartalmazó javaslatokat terjeszthet elő az egyes országok számára.

A bizottság felszólította a tagállamokat, hogy e dokumentumok elkészítése során konzultáljanak a nemzeti parlamenttel és a szociális partnerekkel. Ezt követően a bizottság még tavasszal előterjeszti az újabb országspecifikus ajánlásokra vonatkozó javaslatait, amelyek az egyes országok kulcsfontosságú gazdasági és szociális prioritásai köré fognak összpontosulni.

A bizottság ugyancsak márciusban dönt majd a részletes vizsgálatnak alávetett tagállamok – makrogazdasági egyensúlyhiány kezelésére szolgáló eljárás szerinti – besorolásáról.

Idéntől a bizottság a makrogazdasági egyensúlyhiány kategóriáinak számát a korábbi hatról négyre csökkentette: nem áll fenn egyensúlyhiány, egyensúlyhiány, túlzott egyensúlyhiány, valamint túlzott egyensúlyhiány korrekciós intézkedéssel – tájékoztatott az uniós bizottság.

– MTI –