Nagyvilág

2008.08.27. 10:08

Párizsba mennének a Líbiába térített szudáni géppel

<p>Párizsba akarnak repülni a Líbiába térített szudáni repülőgép elrablói, akik állításuk szerint egy darfúri felkelő csoport tagjai - közölték szerdán líbiai tisztségviselők.</p>

A Sun Air Kartúmba tartó Boeing 737-esét egy nappal korábban, röviddel darfúri felszállása után térítették el, több mint száz emberrel a fedélzetén. A Szudánban eltérített gép egy líbiai katonai bázisra érkezett, miután a líbiai hatóságok engedélyt adtak a kevés üzemanyaggal rendelkező gép leszállására. A gépeltérítők a repülő pilótájának elmondása szerint azt állították, hogy a Szudáni Felszabadító Hadsereg (SLA) tagjai, és a szervezet Párizsban élő vezetőjéhez akarnak eljutni, akivel egyeztettek az akcióról - közölte a Kufra repülőtér igazgatója.

Az SLA vezetője, Abdel Vahid Mohamed Núr azonban tagadta, hogy az ő szervezetének tagjai állnának a gépeltérítés mögött, közölve az Al-Dzsazíra nevű arab hírtelevízióval, hogy nem tennék kockára szudáni civilek életét.

A gépeltérítők szerda reggel beleegyeztek, hogy elengedjék a gépen tartózkodó nőket és gyerekeket - közölte egy neve elhallgatását kérő líbiai tisztségviselő. A pilóta elmondása szerint több utas is elájult, miután elromlott a gép légkondicionálója a sivatagban álló gépen, és az eltérítők nem engedélyezték az ajtók kinyitását.

Azt még mindig nem tudják, hogy pontosan mennyien vannak a gépeltérítők, akik nem hajlandóak közvetlenül beszélni a líbia hatóságokkal. A pilóta elmondása szerint a gépeltérítők legalább tizen vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!