Európa nem bír az Iszlám Állammal

Akt.:
Európa nem bír az Iszlám Állammal
Budapest, Debrecen – Nógrádi György felsorolta a szerinte potenciális célpontnak számító európai országokat.

„Azt eddig is tudtuk, hogy Európa és az USA sincs abban a helyzetben, hogy megsemmisítse az Iszlám Államot, a brüsszeli tragikus események azonban minden korábbinál élesebben világítottak rá Nyugat-Európa, az Európai Unió felkészületlenségére” – jelentette ki a lapunknak adott exkluzív interjúban Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő.

Az iszlám terroristák kedden bevették Európa fővárosát. Ezzel a világtérképen új frontot nyitottak, vagy pusztán arról van szó, hogy bosszút álltak a minap letartóztatott társuk miatt?

Nógrádi György: Meggyőződésem szerint mindkettő. Az Iszlám Állam alapvető célja az volt, hogy ne azzal foglalkozzon a világsajtó, hogy Európa egyik legkeresettebb terroristája végre rendőrkézre került, hanem azzal, hogy az Iszlám Állam újra offenzívába ment át. A keddi nap történéseiben egyébként számomra nem az volt a meglepő, hogy „Európa fővárosa” ellen irányult, hanem az a totális káosz, amit a hatóságok részéről a történtek kezelésében a híradókban bárki láthatott.

A világ globális erőközpontjainak a terrorkészültség fokozása helyett nem arra kellene inkább törekedniük, hogy a migráció valódi okát jelentő helyi katonai, vallási konfliktusok felszámolásában játsszanak (diplomáciai vagy akár katonai eszközökkel) meghatározó szerepet?

Nógrádi György: Elméletileg igen, csakhogy a világ globális erőközpontjainak mindegyike másként áll hozzá ehhez a problémához. Kínába migráns nem tud (és döntően nem is akar) bemenni, Oroszország kőkeményen zárja a határait és zéró toleranciát hirdet a területére mégis belépő migránsokkal szemben, az Amerikai Egyesült Államok is hermetikusan zárja a határait, Európa (benne az unióval) pedig nem számít globális erőközpontnak a világpolitikai térképen. Ráadásul a migráns-kérdésben az európai államok képtelenek egy szelet fújni, így aztán szinte reménytelen helyzetbe kormányozták magukat. Rövid válaszom a kérdésre: papíron igen, a valóságban nem.

(Az interjú teljes terjedelmében a csütörtöki Naplóban lesz olvasható)
hirdetés