Helyi közélet

2014.06.19. 09:14

Együttműködik Mongóliával az egyetem

Debrecen - Keretmegállapodást kötött az egyetem a Mongol Nagykövetséggel. A gyógyszerkutatásokban, gyógyszeriparban is terveznek együttműködést.

Debrecen - Keretmegállapodást kötött az egyetem a Mongol Nagykövetséggel. A gyógyszerkutatásokban, gyógyszeriparban is terveznek együttműködést.

Mongólia hazánknál tizenötször nagyobb területű ország. Kína és Oroszország szomszédjaként gazdaságilag fontos helyen fekszik, és dinamikusan fejlődik: a gazdasági növekedés évente 14-20 százalék. Jelentős a bányászat: főként rezet, szenet, aranyat termelnek ki, mindez azonban együtt jár a környezetszennyezéssel is – mutatta be hazájának főbb jellemzőit a szerdai találkozón Gandi Tugsjargal nagykövet.

Szilvássy Zoltán rektor elmondta: hazánk nem olyan gazdag ásványkincsekben, mint Mongólia, a mi legnagyobb értékünk a felsőoktatás és a tudomány. A Debreceni Egyetem egyedülálló a hazai felsőoktatási intézmények között abban a tekintetben, hogy itt a természet-, bölcsészet-, orvos- és agrártudományok valamennyi ága megtalálható.

A megbeszélésen kiemelten foglalkoztak a gyógyszerésztudományi képzéssel. A Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán ugyanis az oktatás és a gyakorlat szorosan összekapcsolódik, hiszen városunkban két gyógyszergyár is működik.

Magyarország és Mongólia között 1950 óta van együttműködés, ám ennek a nagykövet reményei szerint további lendületet ad majd az Ulánbátorban újonnan megnyíló magyar nagykövetség. Szeptembertől húsz mongol diák tanul majd Magyarországon, ám számukat szeretnék 50-re emelni a jövőben. Közülük többen érkeznének a Debreceni Egyetemre is.

A találkozón az együttműködés további lehetséges területei között említették az egészségipari technológiát, a mezőgazdasági szakemberképzést, a tudományos munkát és a környezetvédelmet is.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában