Európa iszlamizálása ellen tüntettek Pozsonyban

Pozsony, 2016. június 25. Az Európa iszlamizálása és az Európai Unió bevándorláspolitikája ellen, illetve Szlovákia unióból való kilépése mellett tartott tüntetés résztvevői a pozsonyi kormánypalota előtti Szabadság téren 2016. június 25-én.
Pozsony, 2016. június 25. Az Európa iszlamizálása és az Európai Unió bevándorláspolitikája ellen, illetve Szlovákia unióból való kilépése mellett tartott tüntetés résztvevői a pozsonyi kormánypalota előtti Szabadság téren 2016. június 25-én. - © MTI Fotó: Krizsán Csaba
Pozsony – Mintegy ezer ember gyűlt össze szombaton délután a pozsonyi kormánypalota előtti Szabadság téren azon a tüntetésen, amelyet Európa iszlamizálása és az Európai Unió (EU) bevándorláspolitikája ellen, illetve Szlovákia unióból való kilépése mellett tartottak különböző szervezetek.

A Szlovák Megújhodási Mozgalom (SHO) és néhány más szervezet által meghirdetett tüntetést csaknem pontosan az egy évvel korábbi hasonló pozsonyi megmozdulás évfordulóján tartották. Tavaly a tüntetők jelentősen nagyobb számban, becslések szerint mintegy 5-6 ezren voltak. A jelenlegivel szemben a tavalyi tüntetés szervezésében még részt vett a Marián Kotleba vezette, a márciusi parlamenti választásokon a pozsonyi törvényhozásba bekerült Mi Szlovákiánk Néppárt is.

A megmozdulás – “Állítsuk meg Európa iszlamizálását” vagy “Anti-EU” és “Slovexit”, valamint hasonló feliratú transzparenseket hordozó tömeghez beszédet intéző szónokai – az “európai kontinenst elárasztó iszlám” és az EU bevándorláspolitikája ellen, illetve Szlovákia unióból való kilépése mellett emeltek szót, valamint felszólították a szlovák kormányt: a brit példa alapján írjon ki népszavazást az országnak az unióból való kilépéséről.

A tüntetés egyik szónoka, Robert Svec, az SHO elnöke beszédében a brit népszavazás eredményét példaként felhozva hangsúlyozta: Szlovákiának is jelzést kell küldenie Brüsszelbe, hogy nem ért egyet az ottani bürokraták döntéseivel. “Egyetlen eurót sem küldünk Brüsszelbe a be nem fogadott migránsok miatt” – jelentette ki, utalva arra az uniós felvetésre, miszerint a migránsok újraelosztási mechanizmusában való részvételt megtagadó tagállamoknak mintegy negyedmillió eurót kellene fizetniük minden be nem fogadott ember után. Hozzátette: a szlovák kormánynak példát kellene vennie érdekérvényesítés terén Budapestről és Varsóról. A kijelentést a tömeg “Stop Brüsszel diktátumának” szöveg skandálásával fogadta.

Az “Európa iszlamizálása” elleni tüntetéssel egyidejűleg egy másik, jelentősen kisebb részvételű ellentüntetés is zajlott Pozsony belvárosában a Szlovák Nemzeti Felkelés terén. A két, egymáshoz viszonylag közel zajló tüntetést több száz rendőr, köztük rohamosztagosok biztosították.

– MTI –