Eurómilliókért veszik a magántulajdonú görög szigeteket

Több tucat aprócska, magántulajdonban lévő görög szigetet adtak el gazdáik az utóbbi hetekben – közölte szerdán a görög média, amelynek közlése szerint főleg a Chalkidiki régió vonzza a befektetőket a kedvező árak miatt.

A görög média jelentése szerint nagyjából 40 magántulajdonú görög szigetecskét értékesítettek az ingatlanközvetítők, és átlagár tíz millió euró. A legnépszerűbbek Szpalathoniszia, Diaporosz és Ammoliani szigetek.

Az egyik ingatlanközvetítő azt nyilatkozta, hogy egy 50 hektáros szigetecskét öt millió euróért sikerült eladni, egy négyezer hektárosra pedig másfél milliárd euróért akadt vevő. Mint mondta, az érdeklődők, illetve a vevők között sok a dúsgazdag arab befektető.

A válságtól sújtott Görögország kormányának azt javasolták kora tavasszal német képviselők, hogy a kiadáscsökkentő intézkedések mellett tegyen pénzzé mindent, amit tud, akár lakatlan szigeteket is. Igaz, állami tulajdonú szigetekről volt szó akkor.

Papandreu görög kormányfő március elején azt mondta, hogy “a görög szigetek eladásánál vannak kreatívabb megoldások az államháztartási hiány kezelésére”. Görögország területének csaknem ötöde szigetekből áll; a mediterrán ország területéhez több mint kétezer sziget tartozik az Égei- és Jón-tengeren, köztük sok a lakatlan.

– Független HÍrügynökség –