Eurobarometer: az Európai Uniónak többet kellene tennie a terrorizmus ellen

Brüsszel – Az európai közvélemény szerint az Európai Uniónak számos téren erősítenie kellene a tevékenységét, leginkább azonban a terrorizmus elleni küzdelem és a munkahelyteremtés területén – derült ki az Eurobarometer pénteken közzétett felméréséből.

A közvélemény-kutatásból kiderült, hogy az EU-nak a megkérdezettek 82 százaléka szerint határozottabban kellene fellépnie a terrorizmus ellen, ezt követte 77 százalékkal a munkanélküliség, 75 százalékkal az adócsalás, 74 százalékkal a migrációs válság, 71 százalékkal pedig az uniós külső határok védelmének kérdése.

A magyarok 78 százaléka szerint kellene az EU-nak többet tennie a terrorizmus felszámolása érdekében, 77 százalék a munkahelyteremtés, 75 százalék az adócsalók elleni küzdelem, 73 százalék az egészségpolitika és a határvédelem, 71 százalék pedig a migráció terén fokozná az unió tevékenységét.

A jelentésben, amely áprilisban végzett reprezentatív felmérés eredményei alapján készült, kifejtették: az emberek nagy többsége számos más területen is elégtelennek tartja az Európai Unió jelenlegi tevékenységét, és határozottabb fellépést szeretne látni.

A válaszadók 40 százaléka szerint magas a kockázata egy terrortámadásnak Európában; Franciaországban, Belgiumban és Nagy-Britanniában pedig a lakosság többsége ezen a véleményen van, azaz 50 százalék feletti az arány. A megkérdezettek a legsürgetőbbnek a terrorista szervezetek finanszírozása és a radikalizáció kiváltó okai elleni fellépést, valamint az uniós külső határok védelmét tartják.

Uniós szinten a válaszadók közel háromnegyede úgy ítélte meg, hogy fontosabbak azok a dolgok, amelyek összekötik az európaiakat, mint amelyek elválasztják őket.

– MTI –
hirdetés