Magyarország

2008.03.27. 06:27

A gyermektartásdíjról válaszolt jogászunk Nyíregyházán

<p>Nyíregyháza - Egyedül nevelem két leányomat, és bár 7 évvel ezelőtt a bíróság kötelezte volt férjemet, egyben az apát havi 15.000 Ft gyermektartásdíj megfizetésére, ennek ellenére gyakorlatilag hónapokig sem kapom meg a tartásdíjat.</p>

Tudomásom szerint az apa munkaviszonyban áll és jelentős jövedelmmel rendelkezik, de a tartásdíj összege az évek során semmit sem emelkedett. Hová lehet fordulni? Lehet kérni ilyen esetben a gyermektartásdíj állam általi megelőlegezését? – kérdezte olvasónk.

– A gyermektartásdíj összegének megváltoztatását a bíróságtól lehet kérni, erre irányuló peres eljárás keretében. Itt célszerű hivatkozni – töbek között – a gyermekek szükségleteinek megnövekedésére, illetve egyéb olyan körülményre, ami megváltozott a gyermektartásdíj megállapítását követően. Egyúttal kérhető a bíróságtól az is, hogy a munkáltató vonja le a munkabérből a tartásdíj összegét, és azt közvetlenül utalja át az anya számára, melynek bíróság általi elrendelése esetén a munkáltató köteles eleget tenni.

Még a fent említett bírósági eljárás befejeződése előtt is lehet kezdeményezni az esedékes, illetve (6 hónapig visszamenőleg) a lejárt gyermektartásdíjak végrehajtását is a gyermektartásdíjat megállapító bíróságnál. Gyermektartásdíj megelőlegezésének csak végső soron, és csak akkor van helye, ha a gyermektartásdíj összegének (legalább 50%-nak) behajtása átmenetileg lehetetlen, tehát az apa jövedelmére, vagyonára vezetett végrehajtás eredménytelen.

Feltétele továbbá, hogy a gyermeket gondozó szülő sem képes a szükséges tartást a gyermek(ek) részére biztosítani, és a családban az egy főre jutó havi átlagjövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj legkisebb összegének kétszeresét. A gyermektartásdíj megelőlegezése iránti kérelemmel a gyámhivatalhoz kell fordulni.

Kapcsolódó cikkek:

Differenciált családi pótlék lesz
A családi pótlékkal kacsolatosan a családokat is szerettük volna megkérdezni, hogy mi a véleményük a jelenleg is alkalmazott támogatási rendszerről, és a tervezett változtatásokról.

Bővülnek az élettársak jogai
A házasokéhoz hasonló jogok illethetik meg a jövőben az élettársi kapcsolatban élőket is. Egy új törvénytervezet szerint legalább tíz év együttélés és a szakítás után nekik is járna tartásdíj.

Előzetes letartóztatásban a tolcsvai apa
 A gyanú szerint a házat az apa szándékosan gyújtotta fel. A három gyereket felesége halála után egyedül nevelte.

- Lefler György -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!