EURO-2016 – Művészeti fesztivál kíséri az Eb-t a berlini magyar intézetben

Berlin – A kortárs rituálékról szóló művészeti fesztivál kíséri a labdarúgó Európa-bajnokságot a német fővárosban működő magyar kulturális intézetben, a Collegium Hungaricum Berlinben (CHB).

A CHB közleménye szerint a zenei és performansz-művészeti fesztivál programjai a többi között olyan kérdések köré szerveződnek, hogy mennyiben értelmezhető a labdarúgás szociális plasztikaként, és mit jelent egy magyar-osztrák mérkőzés csaknem száz évvel Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása után.

A RITUALS című fesztivál a 21. század rituáléira összpontosítva vizsgálja a csoporthoz tartozás jelenségét és annak szimbolikus mechanizmusait. A hétfőn kezdődő ötnapos rendezvénysorozatot a CHB két visszatérő eseménye foglalja keretbe: a Montag Modus kísérleti performansz-est és a Spirális Rezidenciák (spi.res.)című zenei rezidenciaprogram. Ezek mellett “performatív meccsnézéssel, közösségépítő köztéri művészeti akcióval és digitális rítusokkal” igyekeznek feltárni, hogy milyen szerepet töltenek be a különféle szertartások az egyéni és a csoportos viselkedésben – áll a közleményben.

A fesztiválon többek között bemutatkozik két kortárs táncos, Arany Virág és Hadi Júlia bodylotion nevű művésztársulása, amely képzett táncosok és érdeklődő laikusok részvételével hoz létre egy darabot, amely a berlini multikulturális közegtől ihletve a csoporthoz tartozás élményét vizsgálja a labdarúgó Eb-re reflektálva.

Bemutatkozik a CHB és a világhírű berlini művészeti és kommunikációs ügynökség, az ART+COM januárban indított, az intézmény falai között működő médialaborja is, amely “digitális rituálékkal foglalkozó túrára invitálja a résztvevőket, mindennapi tárgyakat értelmezve újra” – közölte a CHB.

– MTI –