EURO 2016 – Gyarmati István: Nem szabad hagyni, hogy megfélemlítsék az embereket

Budapest – Számítani kell arra, hogy legalábbis merényletkísérletek lesznek a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság idején, de nem szabad hagyni, hogy megfélemlítsék az embereket – mondta az MTI-nek a pénteki megnyitó közeledtével Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő.

A szakértő szerint nem lehet megjósolni, hogy a titkosszolgálatoknak a rendőrséggel és más szervekkel együttműködve sikerül-e megelőzni ezeket. Az biztos, hogy a veszély fennáll, hiszen a terroristák számára a nagy feltűnést keltő akciók lehetnek azok, amelyeket sikeresnek tartanak. Ebből kiindulva az Európa-bajnokság – amelyre óriási figyelem szegeződik – célpont lehet.

Ez azonban Gyarmati István szerint nem jelentheti azt, hogy félni kellene. Nem szabad hagyni, hogy a potenciális terroristák azt a hatást érjék el, amelyet szeretnének, hogy megfélemlítik az embereket. Nem szabad rettegni és mindenkiben terroristát látni. Mindazonáltal állandóan figyelni kell minden gyanús jelre, észben kell tartani, hogy veszélyhelyzet van. Egy tényleges veszélyhelyzetben nagyon fegyelmezetten és vita nélkül követni kell a hatóságok utasításait. Mindez pedig nem csak a stadionokra és azok környékére vonatkozik, hanem a szórakozóhelyekre, éttermekre is. A tavaly novemberi párizsi merényletek bizonyították, hogy ahol sokan vannak, az könnyen célpont lehet.

Sőt – mint hozzátette – nem csupán Franciaország, de más országok is potenciális veszélynek vannak kitéve. Ezzel összefüggésben a szakértő többek között felhívta a figyelmet az úgynevezett szurkolói övezetekre, ahol emberek ezrei hatalmas kivetítők előtt követik a mérkőzések eseményeit.

A szakértő utalt arra, hogy a hatóságok valóban rendkívüli biztonsági intézkedéseket foganatosítottak. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy ezek az intézkedések százszázalékos biztonságot nem eredményezhetnek. Egyrészt azért nem, mert a biztonság soha nem lehet százszázalékos, másrészt azért nem, mert az öngyilkos merénylőkkel szemben nagyon nehéz védekezni.

Gyarmati István emlékeztetett: nem csupán a francia vezetők, de az amerikai külügyminisztérium is figyelmeztetett arra, hogy az esetleges terrorcselekmények nem zárhatók ki. Az amerikaiak vagy a franciák nem tesznek közzé figyelmeztetést, ha – mint a szakértő fogalmazott – nincs valami konkrétum a kezükben. “Azt azonban nem tartom valószínűnek, hogy a rendelkezésükre álló információk nagyon konkrétak lennének, mert akkor lecsapnának” – tette hozzá, és arra is utalt, hogy a magyar titkosszolgálatok is hozzájutnak ezekhez az információkhoz. Minél inkább közeledik az esemény, annál mélyebb az együttműködés és annál inkább kiterjesztik azt minden olyan országra, amelynek állampolgárai jelen vannak – fogalmazott Gyarmati István.

A szakértő szerint amúgy is fokozott a nemzetközi együttműködés, és ez a fokozott együttműködés immár állandóvá vált. “Az európai országokon kívül kiterjed az Egyesült Államokra és egészen biztosan az izraeli titkosszolgálatra is, de azt gondolom, hogy az egyiptomi, a jordániai, a pakisztáni, sőt az afganisztáni kollégákra is. Működik egy operatív stáb, amely minden országgal kapcsolatot tart, és gyakorlatilag minden országnak van egy ilyen operatív stábja” – jelentette ki.

Gyarmati István megerősítette, hogy Franciaországban egy esemény miatt ilyen mértékű biztonsági intézkedéseket még nem foganatosítottak. Ezekkel az intézkedésekkel a potenciális terroristák egy részét mindenképp meg lehet félemlíteni. Sokakat viszont nem lehet – vélekedett, és ennek kapcsán elsősorban az öngyilkos merénylőkre utalt. Miközben a rendőrség fegyverhasználatát számos törvény korlátozza, az ő magatartásukat semmi. “De meg vagyok győződve arról, hogy – nyíltan vagy nem nyíltan – a francia rendőrség fegyverhasználati szabályait is egészen biztosan enyhítették” – jelentette ki.

A szakértő szerint a potenciálisi terroristák köre kiterjed az Iszlám Állam dzsihadista szervezetre, az al-Kaida terrorhálózatra, továbbá minden valószínűség szerint az újonnan képződő kis terrorista sejtekre, szervezetekre. A nemzetközi terrorizmus sajátossága az, hogy egyfajta “franchise rendszerben” működik, ami azt jelenti, hogy ezek a sejtek nem kapcsolódnak közvetlenül az Iszlám Állam vagy az al-Kaida vezetéséhez, de követik céljaikat és alkalmazzák módszereiket. A szakértő szerint éppen ezért nem elég csak a két nagy szervezetre figyelni.

Mindezek ellenére Gyarmati István reményét fejezte ki, hogy az Európa-bajnokság mentes lesz minden terrorcselekménytől. Arra viszont felhívta a figyelmet, hogy akár igen, akár nem, a történteket mindenképp elemezni kell. Nem értett egyet azzal, hogy ha mégis terrorakció történne, akkor a terrorizmussal szemben új stratégiára lenne szükség. A biztonságpolitikai szakértő szerint minden körülmények között az előzményeket, a folyamatot kell elemezni, nem pedig egy-két-három vagy négy hét eseményeit. Elemezni kell a helyzetet, és meg kell vizsgálni, hogy van-e bármifajta olyan tényező, amelyen változtatni kell, olyan gyenge láncszem, amelyet a terroristák kihasználhatnak – tette hozzá.

Bármi is történik, alapvető változtatásra nincs szükség, de lehetőség sem – vélekedett a szakértő, hangsúlyozva, hogy már ma is rendkívüli az együttműködés és rendkívülinek számítanak a terrorista veszély elhárítása érdekében tett erőfeszítések. “Tanulni mindig sokat lehet, de azt gondolom, alapvető változtatásra a jövőben nincs szükség” – hangsúlyozta az MTI-nek Gyarmati István.

– MTI –