EURO-2016 – Franciaország és Svájc is továbbjuthat

Párizs – Az első fordulóban egyaránt szűk, egygólos sikert aratott házigazda francia és a svájci válogatott is a győzelem reményében, s ezzel a továbbjutás kivívásáért lép pályára szerdán a labdarúgó Európa-bajnokság A csoportjában.

Amennyiben mindkét csapat nyer, akkor egyaránt továbbjut, de a győzelem akkor is biztos nyolcaddöntőt ér az egyik csapatnak, ha a másik nem kap ki a szerdai második körben.

A franciák a pénteki nyitómeccsen a vártnál jobban megszenvedtek Románia ellen, ám Dimitri Payet bombagóljával 2-1-re sikerült kiharcolniuk a győzelmet, így nyugodtan készülhetnek az előzetesen a csoport leggyengébbjének tartott albánok elleni találkozóra.

Azt Didier Deschamps szövetségi kapitány és a játékosok is elismerték, hogy nem játszottak igazán jól Románia ellen, ám valamennyien azt hangoztatják, hogy Albánia ellen már teljesen más produkciót nyújt a gárda.

Elsősorban a válogatott talán két legnagyobb sztárját, Paul Pogbát és Antoine Griezmannt érte kritika az első mérkőzést követően. Deschamps Pogbával kapcsolatban megjegyezte, hogy többet vár tőle, ugyanakkor igyekezett megvédeni a Juventus középpályását a bírálatoktól.

“Paul sokkal jobban is tud játszani, mégsem vagyok csalódott a játéka miatt” – mondta Deschamps. – “Azt hiszem a média túl sokat vár tőle. Technikailag kivételes képességű futballista, ám egyúttal olyan játékos, aki rengeteget dolgozik és nagyon akar, talán túlságosan is.”

A futballisták közül Blaise Matuidi és Moussa Sissoko is úgy véli, hogy a gyengébb teljesítmény a nyitómeccs hangulata és a nagy várakozások miatt volt visszafogott, de Albánia ellen már nem csak a győzelem lesz meg, hanem a jó játék is.

“Nagyobb kockázatott kell vállalnunk Albánia ellen, meg kell mutatnunk, hogy van karakterünk. Sokkal jobbak leszünk, egyáltalán nem aggódom” – hangoztatta Matuidi.

A története első nagy tornáján szereplő albán csapat a nyitókörben – a meccs nagyobb részében emberhátrányban játszva is – nagyot küzdött, de 1-0-ra kikapott a svájciaktól, így pont nélkül várja a franciák elleni meccset, melyen ráadásul a kiállított csapatkapitányára, a védelem legjobbjának számító Lorik Canára nem is számíthat.

A svájciak történetük során először juthatnak tovább Európa-bajnokságon a csoportkörből, ám a franciák ellen nagyon masszív futballt játszó románok ellen vélhetőleg nem lesz könnyű dolguk.

Vladimir Petkovic szövetségi kapitánynak sérülés és eltiltás sem nehezíti a dolgát, így várhatóan szerdán az albánok elleni kezdőcsapat fut majd ki a pályára.

A másik oldalon Anghel Iordanescu ugyanakkor már a franciák elleni csata után utalt arra, több ponton is változtathat majd Svájc ellen. Azt hangsúlyozta, hogy futballistái nagyon kifutották magukat és a hajrában kapott gól megviselte őket, s nehéz dolga lesz pszichikailag felrázni őket. Az egyik változtatás vélhetőleg a bal oldali védő posztján lesz: a 35 esztendős Razvan Rat helyett a mindössze 22 éves Steliano Filip lehet a kezdő, aki gyorsabb mint Rat, így nagyobb sikerrel veheti fel a harcot a svájciak egyik legjobbja, Xherdan Shaqiri ellen.

A két csapat eddig 12 alkalommal játszott egymás ellen és ezeken a találkozókon két döntetlen mellett öt-öt svájci és román siker született.

A csoport, 2. forduló:

szerda:

Románia-Svájc, Párizs 18.00
Franciaország-Albánia, Marseille 21.00

A csoport állása: 1. Franciaország 3 pont (2-1), 2. Svájc 3 (1-0), 3. Románia 0 (1-2), 4. Albánia 0 (0-1)

– MTI –