Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.03.07. 14:47

Mezőkövesdi repülőtér: a 3M

<p>Mezőkövesd, Mezőkeresztes, Miskolc (a 3 M), pontosabban Borsod-Abaúj-Zemplén és a régi repülőtere lesz a mezőkövesdi, amelynek beruházó cégét az a Gubicza Ágoston vezeti és tulajdonolja, aki a sármelléki reptérét.&#160; <A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/korabbi-cikkeink-a-repuloterrol/cn/boon-news-em_01-20071005-010400"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>Korábbi cikkeink a repülőtérről</B></A> [.pdf - 54KB]</p>

Mezőkövesd, Mezőkeresztes, Miskolc (a 3 M), pontosabban Borsod-Abaúj-Zemplén és a régió repülőtere lesz a mezőkövesdi, amelynek beruházó cégét az a Gubicza Ágoston vezeti és tulajdonolja, aki a sármelléki reptéret.
A csütörtöki, miskolci közgyűlési ülésen, akárcsak az egy nappal korábbi mezőkeresztesi-mezőkövesdi összevont ülésen, a képviselők egyöntetűen igent mondtak a nyertes pályázónak.
Bár a miskolci ülés e napirendi pontját zárt ajtók mögött tárgyalták, az eredmény – természetesen – nem titkos. (A napirend tárgyalásán, amint arról tudósításunkban, a Borsod Online-on beszámoltunk, részt vett Tállai András Mezőkövesd és dr.Dózsa György, Mezőkeresztes polgármestere. Tegyük hozzá: a miskolci kapcsolattartó repülőtérügyben Tompa Sándor képviselő.)
Dr. Halmai Gyula, a miskolci önkormányzati cégeket tömörítő Miskolc Holding Zrt. elnök-igazgatója elmondta portálunknak:

Igen a Fieldstone-ra

Mezőkövesd és Mezőkeresztes tavaly pályázatot írt ki a volt katonai repülőtér hasznosítására. Több érdeklődő volt, majd, a feltételek szigorodása után két ajánlattevő akadt, ám közülük csak egy teljesítette a feltételeket. Mezőkövesd és Mezőkeresztes képviselő-testülete egyhangúlag úgy döntött, hogy szerződést kíván kötni a Fieldstone Kft-vel, amely meggyőző tervekkel, bankgaranciával rendelkezik, és letétbe helyezte a megszabott összeget: 400 ezer eurót.

A miskolci képviselőknek (is) voltak kérdéseik, amelyekre megnyugtató válaszokat kaptak, így ők is egyhangúlag igent mondtak a Fieldstone-ra. A majdani repülőtér területe egyhatod részben a miskolci önkormányzaté, az öthatod a másik két településé. Miskolc (a holding) a szakmai hátteret adja. Halmai Gyula szerint akár két év múlva üzemelhet már a reptér. „A” Dunán inneni reptér. Mert ez az lesz. Turisztikát, szállítást, üzletet kiszolgáló repülőtér.
Berlinben, telefonon értük el Gubicza Ágostont, a Fieldstone Kft. tulajdonos-ügyvezetőjét.

„A” Dunán inneni

Úgy kérdeztük, hogy „Ugye, önök építik a mi repülőterünket?” Pontosnak nevezte a megfogalmazást. Azzal együtt, hogy persze nem csekély hasznot remél a repülőtértől, ami „azért” az övék is. Hangsúlyozta: „Igen, ez az önöké, Borsod-Abaúj-Zemplén megyeieké, a régióé.”
A kérdésre, hogy hasonló sikert vár-e tőle, mint a sármellékitől, amit ugyancsak az általa vezetett és tulajdonolt, szintén ír befektetői hátterű cég épített és üzemeltet, így felelt: „Nem, annál sokkal nagyobbat.”
Szakemberek tudják: egy repülőtér mintegy 100 kilométeres átmérőjű körön belül fedi le a területet. Mármint azokat a turisztikai és egyéb célpontokat, ahová légiutasok szeretnének eljutni. És: ahonnan. Tessék, elő lehet venni a térképet.

Elsőre 2,5 milliárd

Gubicza Ágoston elmondta portálunknak: a tervek szerint a jövő héten megkötik a szerződést az önkormányzatokkal, és kezdődhet az engedélyezési eljárás, ami azért nem egyszerű és nem gyors procedúra egy repülőtér létesítésénél. Első lépésként mintegy 2,5 milliárd forintos beruházással teremtik meg az infrastruktúrát. Közben, utána megszervezi(k) a fejlesztőcsapatot, megveszik a kiszolgálóeszközöket. És persze tárgyalnak a légitársaságokkal, hírül adják a lehetőséget a világban.

Szabados Gábor

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!